Kínai szakértők: egy hónapig tart a helyzet stabilizálása Szerbiában

Szerbiában kínai járványügyi szakértők segítik a védekezést - amely késve kezdődött - a koronavírus-járvánnyal szemben. Amit ott tapasztaltak, minden bizonnyal hasonlít a magyarországi helyzethez is.
Barabás Júlia, 2020. március 23. hétfő, 19:27
Fotó: Getty Images

Zlatibor Loncar, szerb egészségügyi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a kínai szakemberek szerint - akik szombaton érkeztek Szerbiába - megközelítőleg egy hónapra van szükség, hogy stabilizálódjon a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos helyzet az országban - vette át a 021.rs hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. A miniszter szerint a kínai epidemiológusok hétfőn délután ismertetik majd, hogy a meghozott rendelkezéseken kívül milyen lépéseket kellene tennie a kormánynak ahhoz, hogy lassuljon a fertőzés terjedése.

"A kínai szakemberek a saját országuk terjedési modellje alapján úgy számolnak, hogy optimális esetben 29 nap alatt stabilizálódhat a helyzet. Ez azt jelenti, hogy akkortól már nem növekszik tovább a fertőzöttek száma. Persze ehhez az kell, hogy a polgárok maradéktalanul betartsák a hatóságok utasításait" - mondta Loncar, aki szerint a távol-keleti szakcsoport elégedett a kormány eddigi intézkedéseivel. Szerbiában vasárnap este 222 fertőzöttet tartottak nyilván, hétfőre ez 249 főre emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK