Tíz százalék alá csökkent a szerb munkanélküliség

A munkanélküliségi arány 9,5 százalékra csökkent a harmadik negyedévben - írja az MTI a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) közlése nyomán.
Szász Péter, 2019. november 29. péntek, 22:39
Fotó: Shutterstock

2019 második negyedében még a munkaképes korú lakosság 10,3 százalékának nem volt munkája.

A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 4,88 milliárd euróra nőtt az első tíz hónapban, 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal bővült 2019 a január és október közötti időszakban, elérte a 34,1 milliárd eurót, ebből az export 14,61 milliárdot, az import pedig 19,49 milliárd eurót tett ki. Ennek 62,5 százalékát az Európai Unió tagországaival folytatott kereskedelem adta.

Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, az import szempontjából Németország, Kína, Olaszország, Oroszország és Magyarország.

Szerbia ipari termelése éves szinten 0,5 százalékkal nőtt októberben, az év első tíz hónapjában pedig 0,7 százalékkal csökkent. A statisztikai hivatal szerint az októberi növekedéshez főként a feldolgozóipar járult hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK