Aleksandar Vulin védelmi miniszter kijelentette, hogy a szerb hadsereg a következő hat hónapban felfüggeszti az összes hadgyakorlatot, illetve az összes partnerével folytatott katonai aktivitást - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Vulin azt mondta, hogy Szerbiára az EU komoly nyomást gyakorol, amelyet szerinte nem érdemelt meg az ország, egy tervezett szerb-orosz-fehérorosz hadgyakorlat miatt.

"Az elkövetkező fél évben nem veszünk részt semmilyen katonai aktivitásban. Egyetlen partnerünkkel sem szervezünk hadgyakorlatot, ez a NATO-ra, Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetére, az Amerikai Egyesült Államokra, Oroszországra és Kínára is vonatkozik" - mondta Vulin, aki szerint az EU azért gyakorol nyomást Szerbiára, mert Fehéroroszországgal közösen tervezett hadgyakorlatot.

"Azt kérik tőlünk, az európai jövőnkre, a politikánkra, valamint a népre gyakorolt még nagyobb nyomással, hogy hagyjunk fel a Fehéroroszországgal tervezett katonai gyakorlatunkkal"- fejtegette Vulin, aki szerint a kormány azért hozta ezt a döntést, mert Szerbia szeretné megőrizni katonai semlegességét. Eközben főnöke Aleksandar Vucic államfő telefonon tárgyalt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, de azt nem árulták el, miről egyeztettek.