A szerb kormány becslése szerint az árvíz okozta károk összege megközelíti az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által prognosztizált 2 milliárd eurót, a pontos adatot tíz napon belül állapítják meg - mondta a belgrádi televíziónak adott interjújában Zorana Mihajlovics miniszterelnök-helyettes, aki az építésügyért és az infrastruktúráért felelős miniszter.

Hangsúlyozta, hogy most a legfontosabb az utak, a létfontosságú infrastruktúra mint az áramellátás és az otthonok helyreállítása még a tél beállta előtt, amit az állam még ott is magára vállal, ahol az a helyi önkormányzatokhoz tartozik. Reálisan várható, hogy októberre rendbe tudják hozni az úthálózatot. Számítanak az Európai Unió szolidaritási alapja, a Világbank és az EBRD anyagi támogatására, és szerveződik a nemzetközi donor konferencia, amire meghívták Oroszországot és Indiát is.

Alekszandar Vutyics kormányfő megbeszélést folytatott Lora Takkal, a Világbank alelnökével, aki elmondta, hogy a bank már 150 000 dollárt adományozott elsősegélynek, és kész átirányítani a pénzt a már jóváhagyott kölcsönből, hogy biztosítsa a károk elhárítását, utána valószínűleg újabb kölcsönt hagy jóvá, gyorsított eljárással. Azt szeretnék, ha a szerb kormány először használja az EU alapjainak adományait, ők a még hiányzó összeget biztosítanák - idézte a belgrádi rádió.

A legnagyobb, eddig 200 millió euróra becsült károkat Obrenovác városa szenvedte el, amelynek 20 százaléka még mindig víz alatt van.