Szerbia is tiszteletet követel az uniótól

Szerbia, amelynek gazdasága különösen erősen kötődik Oroszországhoz, az EU tagja szeretne lenni, de elvárja, hogy az tartsa tiszteletben nemzeti érdekeit.
Napi.hu, 2014. május 14. szerda, 09:18
Fotó: Reuters

Alekszandr Vucsity szerb miniszterelnök (képünkön) egy televíziós interjúban elmondta: a Nyugat felhívta Szerbiát, vezessen be szankciókat Oroszország ellen, vagy pontosabban hozza összhangba külpolitikáját az unióéval. Tiszteletben tartjuk az uniós elveket, Ukrajna területi integritását és szuverenitását, az egyetlen különbség, hogy nem akarunk szankciókat alkalmazni Oroszországgal szemben, és ezt a nyugati országoknak meg kell érteniük, tiszteletben kell tartaniuk a szerbek véleményét - mondta a politikus.

Szerbia Oroszországgal való kapcsolata morális, hagyományos és erős gazdasági alapokon nyugszik, tiszta és becsületes, így most nagyon nehéz helyzetben van. Az ország az európai integráció híve, "de tiszteljük barátainkat is, akik nem vezettek be szankciókat ellenünk, nem bombáztak minket, és ami nagyon fontos, akikkel igen sikeresek gazdasági kapcsolataink."

A szerb politika kettősségét jól tükrözte, hogy az Európa Tanács közgyűlésében az oroszokat a testület munkájában való részvételtől megfosztó határozatot a hét tagú szerb csoport három tagja megszavazta, három ellene szavazott, egy pedig tartózkodott.

Egyelőre ezt az álláspontot bizonyos megértéssel kezelik mind Moszkvában, mind Brüsszelben - írta az EurActiv Serbia. Brüsszel támogatni látszik az április végén alakult új szerb kormányt, amely komoly reformokat tervez és ambiciózus európai integrációs tervvel állt elő - s amit az EU különösen fontosnak tart -, beleértve a Pristinával való párbeszéd folytatását. Ennek értéke azonban erősen kérdéses, miután az új kormánynak is elődjéhez hasonlóan hangsúlyozott álláspontja, hogy sosem ismeri el Koszovó függetlenségét. Ebben pedig Moszkva határozottan támogatja.

Ivica Dacsity külügyminiszter szerint a szerb külpolitika az uniós tagság elérésére irányul, ugyanakkor fejlesztve a kapcsolatokat az ország hagyományos barátaival, és biztosította Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Szerbia hűséges barátja marad Oroszországnak. Ebben a szellemben folytatják közös projektjeiket. Ezek egyike, de a legnagyobb, a Déli Áramlat gázvezeték építése, amelyet felgyorsítanak. Tomiszlav Nikolics államfő szerint ez a projekt fogja garantálni az ország energiaellátásának hosszú távú stabilitását, és ez a szerb gazdaság fejlődésének előfeltétele.

Jorgovanka Tabakovics jegybankelnök szerint már érezni az ukrán válság hatását, ezért különösen fontos, hogy mielőbb megállapodásra jussanak a Nemzetközi Valutaalappal. Az idénre tervezett költségvetési hiány 7,1 százalék, de az elemzők szerint ez sokkal magasabb is lehet, az államadósság 20,2 milliárd euró, a GDP 62,3 százaléka. Különösen nagy szükség volna az IMF megállapodásra a befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében: tavaly az első kilenc hónapban a közvetlen külföldi tőkebefektetések összege csupán 606 millió euró volt a várt 2 milliárd helyett. A szakértők kiemelik, hogy az ország legnagyobb kereskedelmi partnerei az Európai Unió és Oroszország, az ide irányuló export csökkenését megszenvedné a gazdaság. A télen veszélyt jelenthet a gázszállítások elakadása, különösen ha addig nem sikerül üzembe helyezni és feltölteni a gáztározót Banatski Dvorban.

A politikai válság közvetlen gazdasági hatása, hogy a smederevói acélmű bejelentette: minimum három hétre leállítja a termelést, mert nem kapta meg a szükséges nyersanyagokat Ukrajnából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.05.14 11:16

@bandesz: a szerb gazdasagnak letfontossagu az orosz piac. ez olyan mintha azt kovetelnenk a nemetektol h mondjon le az amerikai exportrol.. rendben van hogy nem egy nagy orszag Szerbia de azert azt ne koveteljek mar szupergazdag orszagok h loje magat tokon?!

Egy orszagnak sem kellett lemondania az orosz piacrol.. szankicok ide vagy oda mi sem mondtunk le rola es ezt nem is kertek. Szerbeknek inkabb Orosz Vamuniofele kene huznia sem mint az EU fele, es koveteljek a tiszteletet az Orosz Foderaciotol.. Kivancsi leszek Putyin Elnok Ur valaszara..
A masik ha mar az EU-hoz akarnak csatlakozni.. akkor kolcsonos tisztelet elvarasa lenne az idealis ahogy Blama emlitette..
Amellett en nem vagyok oda azert, hogy EU tag legyen szerbia.. egyelore eppen eleg megreformalni az EU-t es minnel tobb allambol all ez annal nehezebb mielott barkit is felvennenek bekell fejezni az EU szerkezeti felepiteset beleertve a Bank Uniot, illettve a tagallami szerep erositeset amit jelenleg mind az Europai Neppart mind pedig az Europai Szocialista part tamogat.. mindent vegig vinni nehezebb ha folyamatosan bovul a kozosseg.. en szemely szerint meg nem fejezik be az epitkezest befagyasztanam a csatlakozasi targyalasokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.05.14 10:07

a szerb gazdasagnak letfontossagu az orosz piac. ez olyan mintha azt kovetelnenk a nemetektol h mondjon le az amerikai exportrol.. rendben van hogy nem egy nagy orszag Szerbia de azert azt ne koveteljek mar szupergazdag orszagok h loje magat tokon?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.14 10:03

Kölcsönös tisztelet - ez azért jobb lenne, ugyebár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.14 10:01

Nem csak az orszagoknak kene tiszteletet kovetelni azt vissza is kell adni, az oda vissza mukodik. Egy olyan orszag ami meg nem is tagja az EU-nak, de mar a neki jaro tiszteletet koveteli.. erdemes elgodnolkodni.. szerintem Szerbia csak problemak forrasa lenne az EU-ban eleve tul sok szallal kotodik Oroszorszaghoz, es meg csak igazabol tagjelolt sem de mar tiszteletet koveteli..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html