BUX
40606

Szerbia jobban teljesít - Megérkezett az elismerés (bővített)

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Szerbia "B1" szintű, messze nem befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban a szerb kormány által végrehajtott szerkezeti reformokkal indokolva a lépést.

MTI-Eco, 2016. március 18. péntek, 23:33

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly februárban kötött készenléti megállapodás alapján a szerb hatóságok máris számos olyan reformot léptettek életbe, amelyek akadályokat távolítanak el a beruházások útjából, támogatják az üzleti tevékenységet, a pénzügyi szektorba vetett bizalom helyreállítását szolgálják és elősegítik a költségvetési pozíció konszolidációját.

A szerb kormány mindemellett két új fejezetet nyitott az EU-csatlakozási tárgyalásokban. A térségi tapasztalatok azt valószínűsítik, hogy a csatlakozási folyamat önmagában is jelentősen javítja a szerb intézményrendszer minőségét, például növelheti a kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és elszámoltathatóságát - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a kilátás pozitívra javításának másik fő tényezője a tavalyi költségvetési teljesítmény, amely még az IMF-programban előirányzottnál is sokkal jobb lett. Az államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékának felelt meg 2015-ben, jóllehet a valutaalappal kötött készenléti megállapodás aláírásának idején 5,9 százalékos deficit volt az előirányzat.

A Moody's közölte: várakozása szerint a hiány az idén 4 százalék, jövőre azonban már csak 2,9 százalék lesz.

E költségvetési konszolidációs pálya a hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermék 80 százaléka körüli szinten stabilizálja a szerb államadósság-rátát 2017-ben.

Szerbia "B1" államkötvény-besorolása négy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjét jelentő "Baa3" osztályzattól.