Szerbia nem elég felkészült az EU-ra a Bizottság szerint

Az Európai Bizottság korlátozottnak minősítette Szerbia előrehaladását az európai integrációban, és nem tesz egyértelmű javaslatot az Európai Tanácsnak arra, hogy jelölje ki Belgrád számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját - értesült a Danas című belgrádi napilap.
MTI, 2012. szeptember 18. kedd, 08:25
Fotó: Napi.hu

Az újság brüsszeli és belgrádi forrásokra hivatkozva kedden azt írta internetes oldalán, hogy az Európai Bizottság szeptember 15-én befejezte éves jelentését Szerbia integrációs előrehaladásáról, és a fejezetek többségében "enyhén kritikus hangnemben" ír Szerbia felkészültségéről. A lap úgy tudja, hogy a jelentésben felvázolták azokat a feltételeket, amelyeket Szerbiának teljesítenie kell ahhoz, hogy meghatározzák számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát. A feltételek elsősorban Koszovóval függenek össze - értesült a liberális napilap.

A Danas szerint az Európai Bizottság megállapítja, hogy a választások megtartása miatt Belgrád az integráció terén több területen nem érte el a várt előrelépést, kezdve a Pristinához fűződő kapcsolatok rendezésétől, egészen az igazságszolgáltatás reformjáig, a korrupció elleni harcig és az emberi jogok érvényesítéséig. A bizottság szerint Szerbia a csatlakozási tárgyalások megkezdésére akkor lesz készen, ha teljesíti a felsorolt feltételeket - írja a belgrádi lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK