A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége október 20-ától november 1-jéig vizsgálja Szerbiában a több mint egy évvel ezelőtt megkötött készenléti hitelmegállapodást teljesítését. Ez a hatodik felülvizsgálatát - jelentette be tegnap Sebastián Sosa, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) állandó szerbiai képviselője a Beta hírügynökség tudósítása szerint.

A küldöttség adatokat gyűjt az ország pénzügyi teljesítményéről, és egyeztet a kormánnyal a 2017-es költségvetésről. Emellett áttekintik a strukturális reformok végrehajtását.

A valutaalap képviselői a szeptemberi összevont negyedik és ötödik felülvizsgálat nyomán elégedetten távoztak Belgrádból. Az IMF 2015. februárjában kötött hároméves készenléti hitelmegállapodást Szerbiával, amelynek keretében 1,2 milliárd euró hitel nyújt. Az IMF számítása szerint a szerb GDP 2016-ban 2,6, 2007-ben pedig 2,75 százalékkal nőhet.

Szigorú adóhivatal

A költségvetés kézben tartását segíti a szerb adóhivatal határozott fellépése. Nemrégiben jelentették be, hogy több mint 260 ezer kényszerbehajtást rendeltek el azokkal szemben, akik nem törlesztették korábbi adótartozásukat. A korbács mellé mézesmadzag is jár: lehetőséget adnak a fizetés átütemezésére.

Ez azt jelenti, hogy az adós 60 havi részletekben utalhatja át a pénzt. Ez a lépés hozzájárult az adóhátralékok csökkentéséhez, mivel sokan éltek a könnyítéssel. Ami azt illeti, a kényszerbehajtást is főként akkor alkalmazza a hivatal, amikor már az átüzemezés sem hoz megfelelő eredményt.