Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerbiai gazdasági migrációval foglalkozó koordinációs testület hétfőn elfogadta azt a javaslatot, amely szerint egy új stratégiát dolgoznak ki a kivándorlás megállítására és a 2021-2027-es időszakra - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Danica Santic egyetemi tanár, aki részt vett a stratégia kidolgozásában azt mondta, hogy mindenekelőtt azon intézmények számát kell növelni, amelyek ezzel a problémával foglalkoznak.

Második pontként pontosabb felméréseket kell végezni a témakörrel kapcsolatban. "Az Eurostat tavaly decemberi jelentése szerint 52 ezer szerb állampolgár kapott letelepedési engedélyt az EU-ban"- mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a stratégia harmadik pontja, az ország társadalmi és gazdasági fejlődése, a negyedik pedig hogy összehangolják az oktatási rendszert a munkaerőpiaccal.

"Itt főleg a felsőoktatásról van szó, hiszen a magasan szakképzett munkaerő távozik leginkább Szerbiából, elsősorban nekik kellene munkahelyeket teremteni" - mondta Santic, aki a stratégia ötödik pontjaként a szülőföld és a kivándorlók közötti kapcsolattartást jelölte meg, a hatodik pontként pedig a belföldi gazdasági migráció ellenőrzését és irányítását. A javaslat 2-3 hét múlva kerülhet a kormány elé.