Szerbiában korlátoznák a kivándorlást

Szerbiában olyan nagy gondot okoz a kivándorlás, hogy a kormány stratégiát dolgoz ki az országot gazdasági okokból elhagyni szándékozó emberek visszatartására.
Barabás Júlia, 2020. január 30. csütörtök, 15:27
Fotó: Getty Images

A szerbiai gazdasági migrációval foglalkozó koordinációs testület hétfőn elfogadta azt a javaslatot, amely szerint egy új stratégiát dolgoznak ki a kivándorlás megállítására és a 2021-2027-es időszakra - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Danica Santic egyetemi tanár, aki részt vett a stratégia kidolgozásában azt mondta, hogy mindenekelőtt azon intézmények számát kell növelni, amelyek ezzel a problémával foglalkoznak.

Második pontként pontosabb felméréseket kell végezni a témakörrel kapcsolatban. "Az Eurostat tavaly decemberi jelentése szerint 52 ezer szerb állampolgár kapott letelepedési engedélyt az EU-ban"- mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a stratégia harmadik pontja, az ország társadalmi és gazdasági fejlődése, a negyedik pedig hogy összehangolják az oktatási rendszert a munkaerőpiaccal.

"Itt főleg a felsőoktatásról van szó, hiszen a magasan szakképzett munkaerő távozik leginkább Szerbiából, elsősorban nekik kellene munkahelyeket teremteni" - mondta Santic, aki a stratégia ötödik pontjaként a szülőföld és a kivándorlók közötti kapcsolattartást jelölte meg, a hatodik pontként pedig a belföldi gazdasági migráció ellenőrzését és irányítását. A javaslat 2-3 hét múlva kerülhet a kormány elé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.01.30 16:26

Ajánlanám nekik a magyar modellt: ?Gyere haza fiatal? program milliárdokért, kivándoroltak számának eltitkolása, a statisztikák meghamisítása (pl. úgy, hogy a külföldön dolgozókat is a belföldi foglalkoztatottakhoz sorolják, lehet lobogtatni a kiváló foglalkoztatási adatokat), az otthonmaradt semmirevalók növekvő bérére mutogatás ?hasít a gazdaság!? jelszóval, no és a legfontosabb: munkát ?ajánlani? az éhhalál szélére sodródott nyuggereknek, szövetkezetekben. Ha ez nem segít, akkor semmi?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.30 16:11

Ott is jó nagy marha a politikai kör.
Szóval, ezért akarják bevezetni a sorkatonaságot, hátha belenevelik a hazafiságot, ls addig is több a létszám.
De ezek a kretének így már hamarabb űzik el a fiatalokat, már a sereg előtt lelépnek majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.30 15:53

Tök egyszerű: magas fizetések, alacsony adók, kevés bürokrácia, vállalkozás barát környezet. Ha nem ez lesz, akkor lehúzhatják a rolót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html