Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken közölte: 0,3 százalékkal nőtt az övezet összesített hazai összterméke (GDP) az első negyedévhez képest, és 1,6 százalékkal 2015 második negyedévéhez képest.

Az első negyedévben 0,6 százalék volt a növekedés negyedév/negyedév alapon, és 1,7 százalék éves összevetésben. A jó eredmény szakértők szerint elsősorban annak volt köszönhető, hogy az alacsony energiaárak miatt megnőtt a háztartások vásárlóereje. Az elemzők ezért visszafogottabb növekedésre számítottak a második negyedévben. Az Európai Unió összes tagállamát figyelembe véve 0,4 százalék, illetve 1,8 százalék volt a növekedés a második negyedévben.

A legnagyobb európai gazdaság, a német, a vártnál gyorsabban, 0,4 százalékkal nőtt. Az elemzők 0,2 százalékot vártak. Az első negyedévben 0,7 százalék volt a növekedés, de szakértők már akkor jelezték, hogy ez nem fenntartható. Jól alakul a helyzet Spanyolországban, ahol 0,7 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévi 0,8 százalék után és Hollandiában, ahol 0,6 százalékos növekedés volt.

Az euróövezet összesített eredményét lerontotta, hogy Franciaországban és Olaszországban, az eurózóna második és harmadik legnagyobb gazdaságában zéró növekedés volt a második negyedévben. Az olasz gazdaság tavaly kijött a II. világháború utáni legsúlyosabb recessziójából, de a fellendülés továbbra is várat magára.