Szereti a halat? Nagyon rossz hír érkezett!

A halak számára jóval nagyobb veszélyt jelent a klímaváltozás az eddig véltnél: a világ halfajai 60 százalékának szaporodását fenyegetheti a növekvő vízhőmérséklet, ha a melegedés zavartalanul folytatódik.
Domokos László, 2020. július 5. vasárnap, 09:15
Fotó: Pixabay

Nemcsak a tengerek, hanem a tavak és folyók halai is veszélyben vannak - írta a az Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) Bremerhavenben. a Science című tudományos lapban.

A friss elemzés szerint jóval nagyobb a kockázat az eddig véltnél, mivel a halak bizonyos életszakaszukban különösen érzékenyen reagálnak a hőmérséklet változására. Kevésbé tolerálják például a meleget a szaporodáskor. Az ívási területek vizének hőmérséklete jelentősen befolyásolja az egyes fajok szaporodásának sikerét, a halakat így nagyon érzékennyé teszi a klímaváltozásra. Ebből kiindulva a biológusok 694 halfaj hőmérsékleti toleranciájára vonatkozó tudományos adatokat elemezték - számolt be a kutatásról az Infostart.hu az MTI nyomán.

Ha az emberiségnek sikerül a klímamelegedés mértékét 2100-ig másfél Celsius-fokban korlátozni, akkor az általunk vizsgált halfajoknak csupán 10 százaléka kényszerül arra, hogy a meleg víz miatt elhagyja a jelenlegi ívási területet - mondta Hans-Otto Pörtner társszerző. Viszont ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke továbbra is magas vagy nagyon magas szintű marad, akkor öt vagy annál több Celsius-fokos átlagos melegedéssel is számolni lehet a kutatók szerint, ami a halfajok akár 60 százalékát is veszélyeztetheti.

Az érintett fajok ekkor arra kényszerülnek, hogy vagy evolúcióbiológiai szempontból alkalmazkodnak - ez a folyamat azonban túl sokáig tart -, vagy szaporodási időszakukat egy másik évszakba, vagy másik helyre teszik át.

HOZZÁSZÓLÁSOK