A vasárnap esti sajtótájékoztatón kemény dolgok is elhangzottak Olaszország rövid távú kilátásait illetően: az új prognózis szerint jövőre 0,4-0,5 százalékkal csökken a GDP és 2013-ban is csak stagnálást várnak - mondta el Vittorio Grilli gazdasági miniszterhelyettes. (A Berlusconi-kormány még 0,6, illetve 0,9 százalékos növekedéssel számolt.)

A kiszivárgott hírekkel ellentétben végül nem nyúltak a személyi jövedelemadóhoz, a 0,4 százalékos ingatlanadót viszont csakugyan visszaállítják az első lakásra (Napi Gazdaság, 2011. december 5.), az összes többire pedig 0,75 százalékot vetnek ki, a mostani kataszterben szereplőhöz képest 60 százalékkal növelt érték alapján. A 21 százalékos általános forgalmi adót 2012 második negyedévében 2 százalékkal emelik meg.

Az olasz reformcsomagokban rendre előkerülő adóamnesztiát ezúttal nem vetik be, sőt a korábbiak során adókedvezményekkel hazahozott vagyonokat is megsarcolják 1,5 százalékkal. Pluszteherrel sújtják az összes pénzügyi tevékenységet: a banki folyószámlák után fizetendő illetéket kiterjesztik a betétekre, illetve bármilyen pénzügyi befektetésre is. (Ma egy bankszámla után a fizikai személyek 34,20 euró, jogi személyek 73,80 euró illetéket fizetnek évente.)

A nyugdíjreformot a már bejelentetteknek megfelelően beindítják, a munkaerőpiacot érintő intézkedésekről viszont még a következő hetekben egyeztetnek a szociális partnerekkel - közölte a szakértői kormány feje, Mario Monti. Az már biztos, hogy az iparűzési adóval korrigálni lehet majd a munkaerőköltségeket és kedvezményekkel támogatják a nők és a fiatalok alkalmazását. A gazdaság élénkülését szolgálhatja majd a gyógyszerkereskedelem, a közlekedés, illetve az üzletek nyitvatartásának liberalizálása.