Szeretné csökkenteni az üzemanyag-kiadásait? - Íme, egy hasznos eszköz

Egy érdekes alkalmazással állt elő az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC). Ezzel megbecsülhető mekkora benzinköltséggel illetve emisszióval jár a napi munkába járás vagy akár szabadságra utazás, illetve a felhasználó azt is megnézheti, hogy egyáltalán milyen autó lenne a legmegfelelőbb számára.
Napi.hu, 2016. július 26. kedd, 15:12
Fotó: Reuters

A "Green Driving Tool" elnevezésű fejlesztés (ami egyelőre csak angolul érhető el) az európai közlekedés dekarbonizációjához kapcsolódó európai bizottsági kezdeményezés támogatására készült. Az interaktív webalapú eszköz segítségével meg lehet becsülni az autóval megtett utak üzemanyag-fogyasztását különböző változók beállításával. Ilyenek például az autókategóriák, a motorteljesítmény, benzintípus vagy a vezetési stílus, de még az is beállítható, hogy hány fő utazik, mennyi csomaggal és van-e tetőcsomagtartó az autón vagy sem. Sőt, ezen variációk segítségével akár a számunkra legmegfelelőbb autót is "összerakhatjuk".

Az új eszköz több információt ad az állampolgárok kezébe a számukra szükséges autóközlekedésről, így azt is megmutatja, hogyan tudják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és az üzemanyagköltségeket - mutatott rá Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a bizottság közleménye szerint.

Az alkalmazás minden egyes autóút esetén részletes térképadatot és járműszimulációt használ az üzemanyagfogyasztás, a költségek és az emisszió becslésénél.

Forrás: Európai Bizottság

 

HOZZÁSZÓLÁSOK