Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Olyan, mintha be akarnák pótolni azt, amit a tűzszünet idején nem tudtak megtenni - mondta Ammar al-Szelmo, a lázadók uralta keleti negyedek polgári védelmének főnöke. "Úgy tűnt, hogy a tüzérség összehangolta a támadását a légierővel, mert a bombák és a lövedékek ugyanazokra a helyekre csapódtak be" - mondta.

A Reuters szerint a szíriai vagy az orosz, vagy mindkét légierő támadásai azt jelentik, hogy nemet mondtak John Kerry amerikai külügyminiszter kérésére. Kerry azt akarta elérni, hogy a terület felett ne repüljenek gépek, hogy be lehessen vinni a segélyt az ostromlott városrészekbe és hogy meg tudják menteni a tűzszünetet.

Az amerikai külügy vezetője és orosz kollégája Szergej Lavrov a tévékamerák előtt vitatkozott össze, míg Aszad szíriai elnök arra utalt: elhúzódhat a háború. Szavai szerint "addig, amíg ez egy olyan globális konfliktus része, amelyben a terroristákat Szaúd-Arábia, Katar, Törökország és az Egyesült Államok támogatja".

A nehezen kialkudott és egy hét alatt összeomlott tűzszünetnek az vetett véget, amikor hétfőn támadás ért egy segélykonvojt. A vitatott eredetű és módszerrel végrehajtott akcióban több tucat segélymunkás és sofőr meghalt.
Washington az orosz légierőt nevezte meg felelősként, az oroszok tagadtak. Előzőleg az amerikai légierő bombázásában meghalt 90 kormánykatona. Washington azt mondta, hiba történt és bocsánatot kért.

A mostani, Kelet-Aleppo elleni légicsapásokat aktivisták "hónapok óta a legsúlyosabb" támadásokként írták le. A Levante Front nevű lázadó csoport egyik vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy "az oroszok csak megadást fogadnak el. Nincs más megoldásuk".
Közben a szíriai kormány nyomására távozott az ősi Homsz városából az ellenzéki harcosok 120 fős csoportja. Mindez azt jelenti, hogy a rezsim teljesen visszaszerzi az ország központi helyén fekvő várost.

Az ENSZ - melynek vezetését mélységesen felháborította a segélykonvoja elleni véres támadás - közölte, hogy két nap szünet után felújítja segélyszállítmányait, melyekkel a lázadók uralta területeken élő lakosokat próbálják segíteni.
Frank Walter-Steinmeier német külügyminiszter azt javasolta, hogy néhány napra ne engedjék felszállni a harci gépeket Szíriában. A háborúban az Aszaddal szövetséges Irán elnöke viszont erre azt mondta: csak az Iszlám Állam és a dzsihadista Al-Nuszra front erősödne.