BUX
39663

Szétlőttek egy Airbust Líbiában, kapnak pénzt a felkelők

A széthulló kadhafista erők egy-egy konkrét célpontja összpontosítják megmaradt tűzerejüket, így esett áldozatul támadásuknak a tripoli repülőtér.

NAPI, 2011. augusztus 26. péntek, 09:43

Moammer Kadhafi líbiai vezető megmaradt hívei támadást intéztek a főváros repülőtere ellen, hallgatva vezérükre, aki arra biztatja őket, hogy "tisztítsák meg a patkányoktól Tripolit". Legkevesebb négy repülőgépet, köztük egy Airbus A330-as utasszállítót szitává lőttek - idézi az Al Arabija televízió értesülését a Bloomberg. A felkelők jelentése szerint több stratégiai jelentőségű objektumot elfoglaltak a város körül, köztük egy fegyverraktárat, ahonnan ellenfeleik tankjai korábban harcba indultak ellenük. Elemzők szerint ahogy Kadhafi erői szétolvadnak, megmaradó csoportjaik elszigetelt célpontokat - repülőtereket, olaj- és gázlétesítményeket - fognak támadni, bármit megtesznek, amivel alááshatják az új kormány hatalmát.

A felkelők vezetői eközben azon dolgoznak, hogy a zárolt líbiai vagyonból forrásokhoz jussanak az alapvető kiadások fedezésére, köztük élelmiszerek, gyógyszerek vásárlására. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megengedte az amerikai kormánynak, hogy felszabadítson 1,5 milliárd dollárt az USA-ban befagyasztott 30 milliárd dollárnyi líbiai vagyonból, Olaszország 350 millió eurót (504 millió dollár) kínált fel, Németország 140 millió dollárt ad át az országban jegelt 7,3 milliárd euróból (10,5 milliárd dollár).

A líbiai olajexport júliusban napi 100 ezer hordóra csökkent a polgárháború előtti 1,6 millió hordóról. Az olasz Eni olajtársaság, a legnagyobb külföldi befektető Líbiában, benzint és gázolajat szállít az ideiglenes nemzeti tanácsnak, amiért cserébe később nyersolajat kap - jelentette be tegnap Paolo Scaroni, a vállalat vezérigazgatója