Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglehetősen durva vita folyt a görög parlamenteben csütörtök délutántól kezdve a hitelezőkkel kötendő legújabb megállapodásról - derül ki a Guardian helyi tudósítójának jelentéséből. A képviselők péntek hajnali négy órakor kezdtek tárgyalni a 400 oldalas dokumentumról, amellyel az előző napon bizottsági üléseken ismerkedhettek meg. Zoe Konsztantopulu, a parlament kormánypárti elnöke lényegében obstrukcióval késleltette a szavazást.

A nagyobbik kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza kemény vonalas szárnyához tartozó politikus visszautasította Alekszisz Ciprasz miniszterelnök (képünkön elöl) kérését, hogy gyorsítsák fel a vitát, majd később kijelentette, hogy a továbbiakban nem támogatja a kormányt. Eközben eljárási kérdések felvetésével és hosszú lére eresztett kérdésekkel próbált keresztbe tenni a kormány tervének, hogy minél előbb szavazzanak, mert a megállapodásnak még pénteken az eurótagállamok pénzügyminiszteri tanácsa, az eurócsoport elé kell kerülnie.

A konzervatív ellenzék sem tette szebbé a miniszterelnök napját. A mérsékelt jobboldali korábbi kormánypárt, az Új Demokrácia vezetője Vangelisz Meimarakisz azzal revolverezte Euklid Cakalotosz pénzügyminisztert, hogy ha akarják pártja támogatását a szavazáson, akkor ne dörgöljék folyton az orruk alá, az elmúlt évek kormányzását. Végül is a januárban hatalomra került kormány ugyanolyan megszorításokat vezet be, mint elődje.

Jöhetnek a választások

Panaiotisz Lafazanisz korábbi energiaügyi miniszter, a keményvonalas Sziriza-blokk vezetője - a 149 kormánypárti képviselő körülbelül harmada áll mögötte - megesküdött arra, hogy szétcsapják az eurózóna diktatúráját. Jánisz Varufakisz volt pénzügyminiszter (képünkön hátul) a vitában kijelentette, hogy nem tudja támogatni a megállapodást, de a kormány mögül nem óhajt kihátrálni. Ezért felajánlotta lemondását parlamenti mandátumáról, hogy a helyére lojális képviselőt ültethessenek.

Korábban a kormány egyik szóvivője elismerte, hogy a kormánypárt megosztott a kemény megszorításokat tartalmazó harmadik uniós segélycsomag bevezetésével kapcsolatban. Bár az elmúlt hónapok kritikus szavazásai óta nőtt a kormánnyal szembe forduló képviselők száma körülbelül 120 szirizás honatya kitart a kormány mellett. A formális válás hamarosan bekövetkezhet. Görögországban a jövő hónapban rendkívüli választások lehetnek.

A 300 fős parlament szavazásán végül az ellenzék voksaival jelentős többséggel - 222 igen, 64 nem, 11 tartózkodás - átment a hitelezőkkel kötött megállapodás. A majdnem 40 feletti elutasító szavazat a kormányoldalon azt jelenti, hogy a kormány hátországának vége. A következő lépésben az eurócsoport dönthet arról, hogy javasolja-e azt elfogadásra az eurótagállamok kormányainak. Ha nem, akkor Athén hatmilliárd eurós áthidaló hitelt kaphat a hónap végén esedékes adósságai törlesztéséhez.