Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első két hónapban 5,48 százalékkal nőtt Romániában a járműgyártás éves összehasonlításban - vette át a Maszol a romániai gépkocsigyártók egyesületének (ACAROM) adatát. Januárban és februárban a Dacia 51 140 járművet gyártott, a Ford 39 941-et. A Dacia mioveni-i üzemében a Duster, a Sandero, a Logan és a Logan MCV modelleket állítja elő, a Ford a craiovai gyárában az Ecosport és a Puma modelleket.

Eközben a koronavírus-járvány máris komoly gondokat okozott az erdélyi turizmusban: az emberek nem mernek utazni, próbálják visszamondani a foglalásaikat. A válsághelyzet által érintett vállalkozások csak ideig-óráig képesek a tartalékaikból fedezni a kiadásaikat, ám félő, hogy ha a jelenlegi állapot elhúzódik, sokan csődbe mennek, rengeteg ember veszítheti el állását, az állam pedig az adóbevételeit - figyelmeztetnek hely szakemberek.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke elmondta, hogy beadvánnyal fordultak a kormányhoz és a háromszéki politikusokhoz, amelyben azt kérték, hogy a koronavírus kapcsán hozott kényszerintézkedésekkel párhuzamosan átmeneti időszakra - legalább hat hónapra - töröljék el a turizmusban az adókat (az áfát és a jövedelemadót), illetékeket és az alkalmazottak után járó társadalombiztosítási járulékokat.

Ezzel egyidejűleg az idegenforgalmi cégek is reagálnak a vészhelyzetre, próbálnak közös nevezőre jutni a turistákkal. Eltekintenek a szigorúbb utazási szerződésektől, például a bizonytalan utasoknak lehetőséget biztosítanak, hogy ha most foglalnak, akkor azt április 30-ig kötbér nélkül lemondhatják.