A hét végén már 27,9 százalékon állt a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett pártkoalíció az EMG felmérésére szerint, pedig egy hónappal ezelőtt még csupán a választók 25,3 százaléka támogatta a volt miniszterelnök mögé felsorakozott politikai erőket - jelentette a Bloomberg. A Pier Luigi Bersani irányítása alatt álló balközép erők támogatottsága 40,3 százalékról 37,4 százalékra mérséklődött. A 76 éves Berlusconi tévészereplések sorozatával próbálja növelni népszerűségét. A show-kban elmondja, hogy pártkoalíciója csökkentené az adókat, ha hatalomra kerülne a február végi választásokon, és nem mulasztja el utódát, Mario Montit okolni a gazdasági recesszióért.

Eközben ügyvédei igyekeznek elérni, hogy a bíróság a szavazás után hozzon döntést a volt kormányfő szexbotrányában, amelyben azzal vádolják Berlusconit, hogy 2010-ben egy partin pénzért lépett szexuális kapcsolatra egy akkor 17 éves hölggyel. Várakozások szerint ez a manőver nem sikerül, az ítélet még a választás előtt megszületik. A perben hatalommal való visszaéléssel is vádolják Berlusconit, amit természetesen tagad.

Eközben az ország vezetését 2011 őszén átvevő Mario Monti centrista koalíciója is javított támogatottságán: az EMG felmérésében az egy hónappal ezelőtti 9,9 százalékról 14,8 százalékra jöttek fel. Monti a hét végén arra figyelmeztette az olaszokat, hogy Berlusconi háromszor vezette félre őket. Ha a választók újra hinnének neki, akkor gyakorlatilag egy népmesét vennének vennének készpénznek.