Oroszországban három hét múlva lesznek a parlamenti választások, így nem meglepő, hogy az utcákat elárasztották a pártok plakátjai - írja a Moscow Times. Többségük a megszokott dizájnt és szöveget kínálja: a jelölt vállalja az emberek lakhatási, oktatási gondjainak megoldását és új kórház építését ígéri.

Mások azonban az képviselőségért induló politikusok elszabadult fantáziájáról tanúskodnak. Egyesek kissé mintha agresszívak lennének, mások inkább bizarrak. A hírportál kigyűjtött néhányat az orosz politikai "képzőművészet" felejthetetlen remekeiből.

Erős asszony az erős Oroszországért

Natalja Pogorelova a nacionalista Rogyina (Haza) párt jelöltje a dél-krasznodari régióban. Ellentmondást nem tűrő ötpontos programjához hasonló stílusú plakátokat készíttetett - mint arra mások mellett a népszerű orosz blogger, Rusztem Adagamov is felhívja a figyelmet twitterüzenetében.

Olga Pomanova azt a plakátot másolta be az internetre, amelyen látszik a visszautasíthatatlan ajánlat. Az első pont szerint Pogorelova, ha megválasztják, betiltja az illegális bevándorlást. A második pont csak annyit közöl, hogy támogatja a hadsereget.

A harmadik szerint megőrzi Oroszország szuverenitását, a negyedikben leszögezi, hogy pártja teljesen helyettesíteni fogja az importot hazai termeléssel, végül az ötödikben a közüzemi díjak és az alapvető élelmiszerek árának befagyasztását ígéri.

Még egyszerűbb üzenet

Még ennyire sem bonyolítja a választóknak szóló üzenetet a Liberális Demokrata párt (LDPR), amely Oroszországban valójában egy meglehetősen szélsőséges jobboldali politikai erő, élén Vlagyimir Zsirinovszkij botrányhőssel. Az idei választáson úgy döntöttek, hogy azokra zúdítják az össztüzet, akik felelőtlenül viselkednek a házi kedvencekkel szemben.

Egyik jelöltjük, a krasznojarszki Alekszandr Gliszkov ennél is magasabb szintre emelte a párt üzenetét. Plakátján nemes egyszerűséggel a következő szöveggel kéri a választók támogatását: Ha Önnek van egy cicája vagy kutyája, szavazzon az LDPR-re!

A párttól egyébként az sem idegen, hogy nosztalgikus érzéseket keltsen az emberekben. A repülőtereken lévő óriáskivetítőkön olyan reklámfilmmel kampányolnak, amely a Szovjetunió határainak visszaállítását ígéri.

Harc a fiatalokért

Oroszország Kommunista Pártja, a szovjet idők maradványa Gennagyij Zuganov vezetésével nagy nehezen belátta, hogy lemaradásban van a fiatalok megnyerésében. Minden bizonnyal komoly kreatív előkészítő munka erőzte meg a kihívásra adott válaszukat, egy olyan plakátot, amelyen az egy Lenninnek látszó ifjú és partnernője látható.

Van egy ilyen párt! - hirdeti a reklámszöveg. Hogy pontosan mit is kell ez alatt érteni, az a homályban marad, bár a permi régióban egy másik kommunista plakát ad némi magyarázatot. Eszerint A vörös jobb mint a kék.