Óriási változás jön Oroszországban

Orosz és amerikai kutatók szerint akár 9,1 Celsius-fokkal is nőhet a téli hőmérséklet Szibériában, ezzel ötszörösére növelve a lakható területek nagyságát - írja az Independent alapján a hvg.hu.
Domokos László, 2019. június 7. péntek, 13:48
Fotó: Napi.hu

Így megnyílhat az Uraltól keletre található, ősidők óta jéggel borított terület egy része, bár az olvadás után erősen mocsarassá váló terület alighanem csak a növényvilágnak és rovaroknak lenne a legjobb élőhely - figyelmeztet Vlagyimir Csupmov, az orosz Greenpeace egyik aktivistája.

A kutatócsoportok két különböző mértékű lehetséges olvadást jósolnak, melyeket az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) is jóváhagyott. Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása 2020-ban tetőzne, az csak enyhébb, 3,4 Celsius-fokos változást eredményezne, azonban ha folytatódik a károsanyag-kibocsátás növekedése az évszázad végéig, a terület jégtakarója drasztikus olvadásnak indulhat - írta a portál.

Az így megnyíló terület fontos lehetne Oroszország amúgy kietlen ázsiai részének mezőgazdaságában, de a térség infrastrukturális fejlesztése nélkül nem lehetne hasznosítani - fogalmazott Elena Parfenova, a kutatás vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK