Lemondás - nyomást gyakoroltak a szibériai független polgármesterre?

Lemond Oroszország egyik legfagyosabb városának független polgármesternője, akit két éve a kormánypárt indulójával szemben emelt hivatalába a népakarat. Betegségre hivatkozik, ám a média más okot lát a háttérben.
Barabás Júlia, 2021. január 13. szerda, 06:35
Fotó: The Moscow Times

Szardana Avkentyijeva a jéghideg időjárásáról ismert szibériai Jakutszk első polgármestere, akit 2018-ban választották meg a tisztségre, benyújtotta lemondását. Közel három év telt el azóta, hogy a Kreml támogatását élvező ellenfelét legyőzte, amivel országos hírnévre tett szert. Lemondását egy ideje találgatták, miután kiderült, hogy egészségügyi okokra hivatkozva távozhat hivatalából - írta a Moscow Times.

A polgármester asszony, akit hívei "vas ladynek" becéznek, megerősítette hírt. Mint a közösségi médiában megjelent posztjában írta nem tud a továbbiakban a nap 24 órájában évente 365 napon át helytállni. Hamarosan kórházba vonul, ahol műtét vár rá. Arra kérte híveit, hogy támogassák Jevgenyij Grigorjevet a március végén esedékes rendkívüli polgármester-választáson. Vele folytatódhat a város független irányítása.

A 14News Telegram hírcsatorna szerint más oka van a polgármester hirtelen lemondásának. Már novemberben hírt adtak arról, hogy ez lehet a történet vége, amikor a portál tudomására jutott, hogy a jakutföldi területi vezetés nyomást gyakorolt Avkentyijevára. Nevezetesen úgy tudni, hogy büntetőjogi eljárást akartak indítani a férje ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK