Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel egy szibériai olajmezőn óriási tűz keletkezett - adta hírül lengyel a Rzeczpospolita című lap energiával foglalkozó melléklete. Evakuálni kellett a közelben lévő olajfinomító munkásait, továbbá a környékbeli falvak lakóit.

A Prjobszki olajmezőt, amelyen a katasztrófa történt, az Ob folyó osztja ketté, a lelőhelyen közel ezer kút működik, a kitermelést elsősorban az orosz állami olajóriás, a Rosznyeft végzi. Több mint 40 millió tonna olajat termelnek ki évente. Itt tört ki a egyik kútnál és terjedt szét a tűz.

A Prime hírügynökség információja szerint 300 négyzetméternyi területet öntöttek el a lángok, a helyszínen 17 különleges mentőegység dolgozott száz emberrel. Az orosz kormány bejelentése szerint hétórás megfeszített munkával sikerült megfékezni a tüzet. Halálos áldozatról nem számoltak be, a helyszínen állami bizottság tevékenykedik, amelynek feladata az okok kiderítése, illetve a károk becslése.

A Prjobszki mezőt 1982-ben tárták fel, a kőolaj itt 2,3-2,6 kilométer mélységben van. A mezőt minden hírforrás hatalmasnak minősíti, tartalékait ötmilliárd tonna olajra becslik, amelynek felét ki is lehet termelni. A Rosznyeften kívül Gazprom állami gázvállalat is dolgozik itt, amely évi 7,6 millió tonna olajat hoz a felszínre.