Fontos állatvédelmi döntés született

Ezentúl sem állatkerteknek, sem pedig cirkuszoknak nem lehet eladni vadon élő afrikai elefántot, a befogott példányokat mostantól csak természetvédelmi központok vehetik meg. Erről határoztak az állat- és növénykereskedelmet szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) Genfben zajló konferenciáján.
Domokos László, 2019. augusztus 28. szerda, 11:07
Fotó: MTI Fotó

A jövőben a vadon élő afrikai elefántok megfelelő élőhelye kizárólag Afrika. A dokumentumban azonban az is világosan szerepel, hogy ha egy elefántot mondjuk Angliából Franciaországba akarnak szállítani, akkor azt megtehetik és nem kell az állatot visszavinni Afrikába - jelentette be az Animal Welfare Institute állatvédő szervezet munkatársa, D.J. Schubert vadbiológus.

A megállapodást parázs vita előzte meg, különösen Zimbabwe ellenezte az eladási tilalmat - számolt be a Euronews. Az afrikai országban ugyanis 84 ezer elefánt él, miközben az ország csak 54 ezret tudna fenntartani, azaz 30 ezerrel több elefántjuk van, mint amire az ökológiai rendszerük alkalmas - mondta Munesushe Munodawafa, a zimbabwei környezetvédelmi tárca államtitkára.

Afrika nyugati, középső és keleti részén hosszú ideje szerepelnek a védelemre szoruló fajok között a vadon élő elefántok. A kontinens több térségében már egy ideje tilos elefántokkal kereskedni.

A CITES a közelmúltban arról is döntött, hogy a jövőben élő zsiráfokat külföldi állatkerteknek vagy cirkuszoknak eladni, zsiráf húsával, bőrével vagy vadásztrófeájával kereskedni csak akkor szabad, ha az exportőr ország bizonyítani tudja, hogy a kereskedelmi ügylet nem veszélyezteti a helyi állományt. Ezt az indítványt a CITES-t aláíró 183 ország közül 106 szavazta meg, ellene 21 ország voksolt, köztük az Afrika déli részén fekvő országok, amelyekben a világ zsiráfállományának 70 százaléka él. Olyan országok, mint Zimbabwe, Botswana vagy a Dél-afrikai Köztársaság, hevesen ellenezték, hogy bármiféle nemzetközi szabályozás alá vonják a területükön élő zsiráfpopulációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK