Szigorít a brit jegybank

A Bank of England bejelentette, hogy a brit bankok állóképességét szigorúbban fogja ellenőrizni az éves stressztesztek során - írja a Reuters.
portfolio.hu, 2016. október 4. kedd, 10:04
Fotó: Reuters

A jegybank az idei stressztesztek eredményét november 30-án teszi közzé, reggel 7:00-kor, a féléves pénzügyi stabilitási jelentéssel együtt, ezután pedig összeállítja azt a szigorúbb szabályzatot, amit 2017-ben fog alkalmazni a jegybank a stressztesztek során. A szigorítást egyébként 2015 óta tervezik.

A Bank of England bejelentése szerint a szigorítás abban rejlik majd, hogy nemcsak egy lehetséges környezetet fognak vizsgálni, hanem egy "kísérleti" szcenárió is belekerül majd a tesztbe. A szigorítást azzal indokolták, hogy így többféle, a bankokra leselkedő kockázatot tudnak majd megvizsgálni, ami pedig a Brexit miatt most különösen aktuális kérdéssé vált.

Idén a brit és globális gazdaság "jelentős lassulásának" bankokra vonatkozó következményeit vizsgálja majd a brit jegybank. A Barclays, az HSBC, a Lloyds Banking Group, a Nationwide Building Society, a Royal Bank of Scotland, a Santander UK és a Standard Chartered kerülnek majd górcső alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK