BUX
38814

Szigorít az EU a bankoknál

Jövőre is folytatja a bankok állami támogatását könnyítő programját az EU, de az eddiginél szigorúbb szabályokkal. Magyarországon 10,3 milliárd euró állami támogatást nyújtottak a pénzügyi szektornak a válság miatt.

MTI-Eco, 2010. december 1. szerda, 14:57

Az Európai Bizottság szerdai döntése értelmében az eddiginél szigorúbb szabályokkal folytatja a bankok állami támogatását könnyítő programját 2011-ben az Európai Unió. Jövőre már az a cél, hogy az uniós tagállamok fokozatosan leépítsék a pénzügyi válság kezelésre hozott intézkedéseket - közölte Joaquín Almunia. A versenyjogi biztos hozzáttette: azt reméli, 2012-ben már vissza lehetne térni az eredeti szabályokhoz.

A most bejelentett szigorítás következtében a segítségre szoruló pénzintézeteknek minden esetben modernizációs tervet is készíteniük kell, hogy megkaphassák az állami támogatást. Ez csak abban az esetben volt kötelező eddig, ha a támogatás értéke elérte a kockázati vagyon 2 százalékát. A kormánygaranciákat szintén csak fokozottabb ellenőrzés mellett és nagyobb illeték ellenében vehetik igénybe. Döntött a bizottság arról is, hogy megtartja azokat a könnyítéseket, amelyek mellett a kis- és középvállalkozások hitelhez juthatnak, de ennek feltételeit szintén szigorította. A nagy cégek hitelfelvételére pedig ezentúl gyakorlatilag nem vonatkozik a válság idejére hozott átmeneti szabályozás.Meghosszabbította a bizottság az exporthitel-garanciára vonatkozó eljárási egyszerűsítéseket is, és döntött arról, hogy 1,5 millió helyett 2,5 millió legyen a felső határa annak a kezdő finanszírozásnak, amellyel az állam beszállhat egy új cég elindításába.Az EU két évvel ezelőtt, a pénzügyi válság elmélyülésekor hozott könnyített szabályokat a válságkezelő állami támogatások nyújtására. Ezzel az uniós tagállamok széles körben éltek is: szerdán közölt adatok szerint csak a pénzügyi ágazatban összesen több mint 4500 milliárd eurónyi állami támogatásról döntöttek az intézkedések kezdete óta eltelt időszakban.