Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban januártól fizetni kell az autók üzemanyaga után, és a legközelebbi években új ökológiai adókat készülnek bevezetni, illetve a meglévőket szigorítják - írja gazeta.pl. A gazdasági lap cikkírója szerint ha mindenki egy zlotyt fizetne naponta a környezetvédelemre, az már elég elég bevételt hozna erre a célra.

Egy néhány éve készült uniós jelentésből kiderül, hogy tagállamokban a környezetvédelmi adók 76 százalék az energia, következő 20 százaléka pedig a járművek használatának megadóztatásából fakad. Lengyelország mindkét úton jár egyszerre: az év elejétől lépett életbe kibocsátási díjat az autók üzemanyagára vetik ki, pontosabban azokra a vállalatokra, amelyek motorüzemanyagot hoznak forgalomba.

Az adó mértéke 80 zloty (5760 forint) minden 1000 liter üzemanyag után. Ez egészíti ki a minden liter után járó 10 groszyt. Az új közteher bevezetése nagy viharokat kavart, a lengyel állami energetikai cégek, mint az Orlen és a Lotus, kijelentették, hogy nincs szándékukban a pluszköltséget a fogyasztókra hárítani, de a szakértők felhívják a figyelmet arra,hogy a benzinkutaknál nőnek az árak.

A gazeta.pl cikke megemlíti, hogy a környezetvédelmi adó bevezetésének célja sok esetben nem más, mint hogy növeljék az állami költségvetés bevételeit a klímavédelem ürügyén. A szakértők attól is tartanak, hogy az élelmiszerárakba átgyűrűző adó nem fog több bevételt hozni, mert a szegényebb családok lemondanak az úgy megdrágult élelmiszerekről.