Szigorítani kellene az adóbehajtást - Romániában is

A román Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint júliustól a román kormány csak akkor csökkentheti a társadalombiztosítási (tb) járulékokat, ha javul az adóbehajtás.
MTI-Eco, 2014. május 9. péntek, 15:12
Fotó: Reuters

Az idei első negyedévben több mint egy milliárd lejjel (68 milliárd forint) maradtak el a bukaresti kormány által tervezett államháztartási bevételek, ezért az év közepén csakis negatív költségvetési kiigazítást lehet végrehajtani, amennyiben nem sikerül látványosan javítani a második negyedévben az adóbehajtás hatékonyságát - mondta Ionut Dumitru egy bukaresti konferencián a Mediafax szerint.

A román kormány július 1-jétől 5 százalékkal csökkentené a tb járulékokat, ami egy fél évre 2,5 milliárd lejes (170 milliárd forint), egy egész évre pedig 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) kiesést jelentene az államháztartásban. Dumitru szerint ez nagy összeg a román költségvetés számára, és nehéz pótolni más forrásokból.

Victor Ponta román miniszterelnök többször bejelentette már, hogy kormánya számára prioritást jelent a tb-járulék 5 százalékos csökkentése, ami a munkáltatókra vonatkozna.

Dumitru kevésbé tartja valószínűnek, hogy rövid távon a kormány olyan intézkedést fogad el, amivel jelentősen csökkenti az államháztartás bevételeit. Romániában jelenleg mintegy 1,5 millió személy a feketegazdaságban dolgozik, ha ezek egy részét sikerülne bevonni a fehérgazdaságba, sokkal egyszerűbb dolga lenne a kormánynak - magyarázta a Költségvetési Tanács elnöke.

Dumitru szerint a román pénzügyminisztérium jelentősen alulbecsülte a visszaforgatott társasági adó adómentessé tétele következtében kieső bevételeket is. A román kormány április végén fogadott el sürgősségi kormányrendeletet arról hogy júliustól adómentessé teszi a visszaforgatott társasági adót, amennyiben ezeket gépekbe fektetik a cégek, és ezeket a felszereléseket legalább élettartamuk feléig használják. Dumitru szerint a román kormány évi 500-600 millió lej bevételkieséssel számolt, miközben a KT számításai szerint az intézkedés következtében legalább 2 milliárd lej fog kimaradni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Boka, 2014.05.09 20:21

Van egy jobb út is. Az állami kiadásokat kellene csökkenteni, akkor nem kell szigorítani az adóbehajtást. Ez a szigorítás itthon is fordítva sült el. Igaz az állam leépítéséhez jobboldali szavazók kellenének, ami kommunista országokban nem éri el a százezret.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.09 16:39

..hahahahaha...mócoknál nehéz lesz ,ami nincs lebetonozva,azt ellopják ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html