Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A China Business News című állami napilap hétfőn közölt beszámolója szerint Seng Szung-cseng kifejtette: a devizaárfolyamok volatilitása, a növekvő infláció és az ingatlanpiac alakulása adhat okot a pénzpolitika visszafogottabb alakítására. Véleménye szerint a jelenlegi monetáris politika talán kissé túl laza, de túl szigorú sem lehet, mivel az piaci turbulenciákhoz vezetne.

Álláspontjával egybecseng több vezető politikus nyilatkozata, miszerint "prudens és semleges" pénzügyi viszonyok kellenek 2017-ben. A legfelső kínai politikai vezetés tagjai a hét végén Pekingben a szokásos éves gazdasági konferenciájukon körvonalazták a jövő évi irányvonalat.

Az utóbbi két hónap adatai szerint stabilizálódik a kínai gazdaság annak ellenére, hogy még több területen is gyengélkedik. Ilyen terület a feldolgozóipar, ahol az állami vállalatok kapacitásuk alatt üzemelnek és eladósodottsággal küzdenek.

A kínai ingatlanpiacot erős növekedés jellemzi, de a közelmúltban ez a növekedés már lassult, és félő, hogy egy komoly visszaesés súlyos csapást jelentene az egész gazdaságra.

Seng Szung-cseng arra számít, hogy jövőre a költségvetés hazai össztermékhez (GDP) viszonyított hiánya 3 százalék fölé emelkedik, de elérheti az 5 százalékot is. Idén a tervezett hiány 3 százalék.

Hétfőn a vezető kínai részvények árfolyama esett a sanghaji tőzsdei kereskedésben, miután a konferencián elhangzottak alapján csökkent az újabb monetáris ösztönzők esélye.

Csalódottak a befektetők, akik további monetáris lazítást reméltek, ám most már világos, hogy szigorítás következik - mutatott rá a Changjiang Securities kínai brókercég hétfőn kiadott elemzésében.

A tízéves államkötvények árfolyama több mint egy százalékot esett hétfőn Kínában, mielőtt valamelyest korrigált.