Szigorúan ellenőrzött kínai turisták

A kínai hatóságok szigorúan ellenőrizni és büntetni akarják a külföldön viselkedésükkel botrányt okozó turistákat.
Barabás T. János, 2015. június 24. szerda, 15:39
Fotó: Reuters

Az országimázs javítása érdekében a kínai nemzeti turisztikai hatóság intézkedéseket hozott a kínai turisták "civilizálatlan viselkedése" ellen - ezek neve feketelistára kerül, és a hivatal felszólítja őket magatartásuk megfelelő módosítására. Pekinget ugyanis aggasztja, hogy egyre rosszabb az utazó kínaiak híre külföldön.

A különösen kirívó és ismétlődő eseteket nyilvántartásba veszik a rendőrségen, a határőrségen, a vámnál, sőt a közlekedési vállalatoknál és a bankoknál is - írta a Want China Times tajvani újság. Különösen nagy volt a visszhangja annak az esetnek, amikor egy kínai pár a Bangkokból Nankingba tartó járaton a stewardesshez vágott egy tál forró tésztalevest, majd a repülő felrobbantásával fenyegetődzött. A pilóta kénytelen volt vissza visszafordítani a gépet Bangkokba.

Az intézkedés céljának nemes voltát senki sem vonja kétségbe, hatékonyságát annál inkább. A területet ismerők szerint a turistacsoportok kísérői igyekeznek eltusolni a kellemetlen eseteket, hogy ne kerüljenek szembe a fizető vendégekkel, emellett nehéz bizonyítani az ilyen viselkedést, és még nehezebb behajtani a büntetéseket - különösen mivel hiányzik az egész eljárás törvényi alapja. Egyes országok, mint Japán és Szingapúr ugyan létrehoztak turista-feketelistát, ezek azonban nem saját állampolgáraik, hanem a hozzájuk látogató, botrányt okozó külföldiek nevét tartalmazzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.06.24 18:01

a kínaiakkal semmi gond nincs, csendesek ,csapatosan járnak ,alig lehet észrevenni őket.

a problémát inkább a brit, ausztrál , orosz és ukrán turisták jelentik, az ő jelenlétük a legkellemetlenebb .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html