Az uniós költségvetésből származó pénzeket meg kell védeni, amelyhez szigorúbb nemzeti és uniós auditrendszerekre, illetve a meglévő eszközök hatékonyabb használatára van szükség. Az uniós bizottság komolyan vesz minden olyan jelzést, amikor csalásról vagy az uniós források helytelen felhasználásáról érkeznek bejelentések - mondta a költségvetési biztos.

Fontosnak nevezte az Európai Ügyészség létrehozását, amelynek működése által az unió még hatékonyabban lesz képes fellépni a bejelentett esetek kivizsgálásában.

A mezőgazdasági támogatásokkal összefüggésben kiemelte: fontos, hogy minden tagállamban átláthatónak kell lennie az uniós pénzek elosztása rendszerének. Ennek érdekében a tagállamoknak évente közzé kell tenniük a mezőgazdasági támogatások kezdeményezettjeinek listáját. Egyebek mellett meg kell előzni azt a jelenséget, hogy nagy mezőgazdasági üzemeket adminisztratív eszközökkel kisvállalkozásokra osztanak fel, így jutva uniós forrásokhoz. Ez szembe meg az uniós jogszabály céljával. Ilyen csalások megelőzése az előfeltétele annak, hogy a közös mezőgazdasági politika átlátható és jól működő legyen - közölte az uniós biztos.

Monika Hohlmeier német néppárti EP-képviselő, az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) jelentéstevője arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyan tagországok, amelyek rendszerszerűen biztosítják annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági támogatások és a kohéziós alapok területein visszaéléseket követhessenek el. "Az ilyen esetek aláássák az uniós intézmények iránti bizalmat és negatívan befolyásolják az intézkedések végrehajtását. A hitelességük forog kockán" - fogalmazott a képviselő.

A pénzt oda kell juttatni, ahol arra szükség van, és nem "az oligarchák zsebét dagasztani". A nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatásokat gazdákat védő mechanizmusok által vissza kell fizettetni

- mondta a néppárti képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában a közös agrárpolitikával (KAP) és a kohéziós alapokkal összefüggésben elmondta, ezek a területek a kiskapuk kihasználása által a korrupció melegágyává váltak úgy, hogy a felett az uniós intézmények vezetői szemet hunynak. A KAP rendszere szándékosan átláthatatlan, a korrupciót ösztönzi, aláásva ezzel az unió alapjait, reformját a döntéshozók szabotálják - idézte az MTI a képviselő.

Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője hozzászólásban úgy fogalmazott, "naivitás azt hinni, hogy a korrupt országokban jogi hiányosságok vannak csupán, és nem szándékos, jogállamot csorbító intézkedésekről van szó". Azt javasolta: az ellopott pénzért feleljenek saját vagyonukkal a "korrupt politikusok", az európai támogatásokat pedig közvetlenül a gazdáknak, az önkormányzatoknak a civil szervezeteknek kell adni.

Az uniós intézményeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az európai adófizetők pénze a legnagyobb biztonságban legyen, hogy az uniós források szabályos felhasználásával összefüggő pénzügyi érdekek ne sérüljenek - mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-nek telefonon.