Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter az aláírást követően úgy fogalmazott: a kétoldalú katonai-védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére a védelmi ágazatban.

A magyar külügyminiszter szólt arról is, hogy a NATO megalakulása mellett egy másik évfordulót is ünnepelnek, mégpedig Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz évvel ezelőtti csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

Szijjártó Péter a világon valaha is létezett legerősebb és legsikeresebb katonai szövetségnek nevezte a NATO-t. Kiemelte: büszkék arra, hogy ez idő alatt hozzájárulhattak a szövetség sikeréhez olyan megbízható partnerekként, akikre az Egyesült Államok és a NATO is mindig számíthat - idézi az MTI.

Szavai szerint az Egyesült Államok Magyarország igaz barátja és stratégiai szövetségese. Magyarország minden tőle telhetőt megtett, hogy hozzájáruljon a terrorizmus elleni küzdelemhez.

Szijjártó szerint Magyarország azon államok sorába tartozik, amelyek nemcsak beszélnek a terrorizmus elleni küzdelemről, hanem ennek megfelelően cselekednek is. Ezzel összefüggésben emlékeztetett korábbi bejelentésére, miszerint 200 fővel megnövelik a külföldön szolgálatot teljesítő, a terrorizmussal szemben fellépő magyar katonák számát: Budapest 130 új katonát küld Koszovóba, ahol így a magyar kontingens létszáma meghaladja majd az 500-at, illetve 70-nel növelik az Afganisztánban állomásozó kontingens létszámát is, amelynek eredményeként a következő években a létszám a 180 főt is elérheti.

Úgy látja: nincs jobb bizonyítéka Magyarország és az Egyesült Államok szövetségének, mint az, hogy a csapatok bíznak egymásban, támaszkodnak egymásra, és együtt veszélyeztetik életüket a missziókon. A tárcavezető egyben üdvözölte, hogy napjainkban nem csupán a védelmi és gazdasági együttműködés szerepel napirenden, de a politikai együttműködés is újraindult, köszönhetően az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásának. David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete közleményben fejezte ki elismerését Szijjártó Péternek és a magyar kormánynak a megállapodás aláírása alkalmából.

"Ez a megállapodás modernizálja a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi egyezményt, hogy az lépést tartson a védelmi kérdésekkel összefüggő új realitásokkal, és újabb előrelépést jelent azon az úton, amelyre a magyar nép 30 évvel ezelőtt lépett, amikor úgy döntött, hogy véget vet a kommunizmusnak és a szabadságot választja. Várjuk, hogy még szorosabbá tudjuk fűzni biztonsági kapcsolatainkat Magyarországgal, és reméljük, hogy a magyar Országgyűlés minél előbb jóváhagyja az egyezményt".