Szijjártó megint odaszólt a németeknek

Európa megerősítéséhez együtt kell működnie a visegrádi országoknak és Németországnak - véli a magyar külügyminiszter az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. január 10. szerda, 17:05
Fotó: AFP

Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.

"Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába" - magyarázta a tárcavezető. Szerinte ezt jelzi, hogy a visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal meghaladja a német-francia kereskedelmi forgalmat, és a duplája a német-brit kereskedelmi forgalomnak.

Úgy látja emiatt az európai gazdaság versenyképességének helyreállításában kulcsszerepe van Németország és Közép-Európa együttműködésének. A német külügyminiszter, Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy "szinte végtelen" számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak.

Megint szóba jött a migráció

"Képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség az Európa jövőjét érintő legnehezebb kérdésekben is" - mondta el még a sajtótájékoztatón a magyar külügyminiszter. Szerinte vannak kérdések, amelyekben "nem feltétlenül egyezik" a magyar és a német álláspont, és "a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma".

"Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak, elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett, és továbbra is készen áll arra, hogy megbélyegzés és képmutatás helyett tényeken alapuló, kulturált vitát folytasson a nézeteltérésekről" - mondta fel a szokásos magyar álláspontot Szijjártó.

A német külügyminiszter erre reagálva csak annyit mondott, hogy: a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, és el kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az Európai Unióban, mert "Európa jó jövőjét" csak együtt lehet biztosítani.

A nyitókép forrása: AFP PHOTO / Tobias Schwarz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2018.01.10 20:58

Két dolgot kell tudni Németországról - az EU csendes, de legkorruptabb országa. A második az, hogy nekik senki nem dumálhat, különösen nem egy kis pöttöm ország no name senkije. A németek németek, a magyarok a németek seggnyalói. Nem Szíjjártó lesz az, aki a feladatot kioszthatja, hanem fordítva. Úgyhogy pofád befogd van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html