Gajus Scheltema leköszönő holland nagykövetet (képünkön) egyetlen brüsszeli tárgyalásomkor sem láttam a helyszínen, nem tudom mire alapozza, hogy máshogy beszélünk Brüsszelben, mint Budapesten. Szerintem az egész interjú magamutogató, kivagyiságot fitogtató, amivel a nagykövet észre akarta vétetni magát, láthatóvá akarta tenni magát még a távozása előtt. Kicsit túl jól sikerült - fogalmazott a magyar külügyér a nagykövet a 168 órának adott interjújára.

A múltbeli példák alapján Magyarország belekeverése más országok ügyeibe és az ország folyamatos bírálata, vegzálása nem biztos, hogy megtérül - mondta Szijjártó a Magyar Hírlapnak.

Az amerikai külügyminisztériumban csak a miniszter személye változott lényegében. Bár leváltották az államtitkári kart, nem neveztek ki a helyükre új embereket, így a helyettes államtitkárok és a beosztottjaik még mindig hivatalban vannak. Amikor az amerikai külügyminiszter-helyettessel tárgyaltam, aki korábban adminisztratív munkakörben volt a külügyminisztériumnál, akkor körülötte pontosan ugyanazok az emberek ültek, akikkel korábban mindig találkoztunk. Tudomásul kell venni, hogy ezek az emberek soha nem fognak szimpatizálni azzal, amit mi teszünk - ismerte el a magyar politikus.

A jó kétoldalú kapcsolatok sikere, mindegy hogy kivel, a kölcsönös tiszteleten áll vagy bukik. Erről beszéltem Bert Koenders holland külügyminiszterrel is, akivel szívélyes viszonyban vagyunk. Megkockáztatom, hogy több dologban nem értünk egyet, mint ahányban igen, de a vitáink mindig a kölcsönös tisztelet talaján, kulturáltan zajlottak - mondta Szijjártó.

Ha a holland nagykövet szakmai, politikai kritikát fogalmaz meg, az egy kezelhető vita lett volna. Ez nem a mi stílusunk, nem engedem a nagyköveteinknek, hogy más országok kormányairól véleményt mondjanak - véli a külügyminiszter.

A címlapkép forrása: Holland nagykövetség