Nagy-Britannia és Magyarország közös törekvése Európa energiabiztonságának erősítése, amit elsősorban az energiaforrások diverzifikálásával szeretnének elérni - közölte Szijjártó Péter, aki közös érdeknek nevezte, hogy minél több európai gázszállítási beruházás valósuljon meg a következő időszakban. Az államtitkár csütörtökön tárgyalt Edward Davey brit energia- és klímaügyi miniszterrel, Michael Fallon gazdaságfejlesztési államtitkárral, Nick Baird fejlesztési ügynökségi vezérigazgatóval és a közelmúltban megalapított brit-magyar kereskedelmi kamara vezetőivel.

Szijjártó rámutatott arra is, hogy mindkét országban nagy hangsúlyt kap a nukleáris energia és az azzal összefüggő fejlesztések, ezért londoni tárgyalópartnereivel abban állapodtak meg, hogy a tapasztalatok cseréjével segítik egymást a beruházások előkészítése során.

Európában több ország is kételyeket fogalmaz meg az atomenergiával kapcsolatban, ezért is kiemelten fontos, hogy Magyarország szövetségesre talál Nagy-Britanniában akkor, amikor a nukleáris energia felhasználásának növeléséről gondolkodik - hangsúlyozta az államtitkár.

Az üzletfejlesztésre rátérve közölte: a brit és a magyar kormány egy közös gazdaságpolitikai irányvonalat követ, hiszen mindkét kabinet csökkenti a cégek terheit, és segíti saját országa kis- és középvállalkozásait (kkv). Ezért megállapodtak, hogy támogatják a kkv-k szerepvállalását egymás piacain, valamint a magyar és a brit vállalkozások sikeres, harmadik piaci együttműködését és közös fellépését.

Ezzel összefüggésben Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a magyar vállalatok komoly tapasztalatokkal rendelkeznek például a Kaukázus térségében és a volt szovjet köztársaságokkal való kereskedelmi kapcsolatok területén, míg a britek Dél-Amerika és a Közel-Kelet esetében mondhatják el ugyanezt.

Végül megegyeztek abban is: elősegítik, hogy azok a magyar kkv-k, amelyek Magyarországon működő brit cégek beszállítói, bekerülhessenek a brit nagyvállalatok nemzetközi globális beszerzési programjaiba - ismertette Szijjártó Péter.

A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy a költségvetési fegyelem és az adósságcsökkentés útjáról nem szabad letérni, továbbá elmondta tárgyalópartnereinek, hogy "Magyarország európai sikertörténetté fog válni az idei évben".