Magyarország több mint 800 millió eurót költött a határvédelemre és ehhez semmilyen segítséget nem kapott - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy a két éve folyamatosan hangoztatott magyar álláspontot egyre többen támogatják Európában. "A magyar kormány kezdettől azt mondja, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van" - fogalmazott.

Németország legfontosabb gazdasági partnerünk. A "német cégek nagy szeletet hasítanak ki maguknak a Magyarországra érkező uniós forrásokból, de mi ezt nem sajnáljuk tőlük, hiszen magyar embereket alkalmaznak, ez a helyzet tehát mindenkinek jó" - jegyezte meg a miniszter.

Angela Merkel német kancellár szombati lapinterjúkban a menekültek tagországok közötti elosztásával kapcsolatban - utalva a tagállamoknak juttatott közösségi támogatásokra - azt mondta: nem marad következmények nélkül az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás megtagadása.

Egyre nyíltabb a fenyegetés

A Nordwest Zeitung és a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként akarja rábírni álláspontja átgondolására a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztásától az Európai Bíróság vonatkozó döntése után is elzárkózó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és más kelet-európai kormányfőket, a német kancellár kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy "az EU-s partnerek nagy többsége" hajlandó befogadni menekülteket és a menekültpolitika számos kérdésében "teljes az egyetértés és közösen konkrét haladást érünk el".

Így van ez a külső határok védelmének ügyétől egészen a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelemig, és "csak néhány ország utasítja el továbbra is kerek perec a menekültek befogadását".

Azonban az EU-ban "szolidaritásra van szükségünk", és a szolidaritást megtagadó tagországoknak "számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem" - mondta Angela Merkel.