Míg az Európai Unió csak beszél a migrációs válság megoldásáról, Magyarország a gyakorlatban is lépett, és konkrét intézkedéseket hozott határai védelmére - jelentette ki  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-ek és a Nyugat-Balkán országai külügyi vezetőinek prágai tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Szijjártó Péter szerint a magyar intézkedések helyességét az is bizonyítja, hogy most más európai államok is lényegében ugyanolyan megoldásokkal próbálkoznak, mint amilyeneket a magyar kormány valósított meg. Emlékeztetett: amikor Magyarország a déli határain kerítést kezdett építeni, lefasisztázták, és azt állították, hogy nem tartja tiszteletben az európai normákat. "Mi ezt elutasítjuk" - szögezte le. - "Most lényegében mások is ezt csinálják, csak az intézkedéseket másképpen nevezik. Ez képmutatásnak nevezhető."

"Szerintem nem lehet sikernek nevezni azt, ha idegenek nem juthatnak be az országba" - reagált a sajtótájékoztatón a magyar külügyminiszter kijelentésére Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

A holland biztos szerint nem lehet egy időben arról beszélni, hogy a migrációs válság kezelésében közös európai megoldásra van szükség, ugyanakkor azt hangoztatni, hogy jelenleg nincs ilyen. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a válság megoldásában összeurópai együttműködésre van szükség.