Szingapúr egy csapásra eltüntetné az álhíreket

A szingapúri törvényhozás szerdán szigorú álhírellenes törvényt fogadott el, ami alapján a hatóságok a kifogásolt tartalmak eltávolítását is elrendelhetik - írta az MTI híre alapján a 444.hu.
Domokos László, 2019. május 9. csütörtök, 07:33
Fotó: Reuters

Az eltávolítás mellett az új jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a hamisnak ítélt tartalmakhoz a közösségi oldalaknak helyesbítést kelljen csatolniuk. A törvény alapján az álhírek terjesztése miatt elmarasztalt cégek akár 1 millió szingapúri dollárra (212,5 millió forint) is büntethetők, magánszemélyekre pedig akár 10 éves börtönbüntetés is kiszabható - írta a portál.

Jogvédők régóta bírálják a szingapúri kormányt a kifejezés szabadságának korlátozásáért, de a városállam vezetése arra hivatkozik, hogy fel kell lépni az álhírek ellen, mert veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, és megosztottságot szíthatnak az 5,6 millió lakosú, több etnikumú országban.

Nem lehet arra számítani, hogy az internetes óriásvállalatok saját magukat fogják szabályozni. Meg kell mutatnunk, hogy igazságosak, de határozottak vagyunk - mondta Kasziviszvanatan Sanmugam belügyminiszter a törvény parlamenti vitájában.

A kabinet pedig fogadkozik, hogy a törvény a hamis információk és nem vélemények kiszűrését célozza, és az első lépés mindig a helyesbítés elrendelése lesz, és nem a börtön- vagy pénzbüntetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.05.09 12:20

@na4: Főleg neked öcsém... képzeld hány éve rohadnál már ott a sitten a sok 2 soros hülyeség után, amit ideszartál az elmúlt években... "március 8 brexit, long live the queen" "hörgő balliberek mennek a levesbe"... stb. stb.

Te se tudod, mikor kéne kussolnod, mi? :DDDD Na... tanulj: ennél a hírnél kussolnod kellett volna... amúgy jó gyerek vagy :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.09 08:06

Szingapúrban szigorú rend és fegyelem van. Eredmény: a világ egyik legbiztonságosabb, legtisztább, legrendezettebb, és leggazdagabb városa. Van mit tanulni tőlük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html