Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai választásokhoz mindent meg fogok tenni, hogy a haladáspártiak, a demokraták és mindazok, akiknek a szóvivője vagyok - s azt remélem, hogy a lehető legszélesebb listán testesíthetők meg - hallassa a hangját - mondta a francia elnök a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

Részt fogok venni (a választásokon), mert hiszek a demokratáknak és a haladáspártiaknak az ambíció és a jövő Európájáért folytatott kampányában. Ez egy civilizációs harc, történelmi harc, és nem fogok semmiben sem engedni a szélsőségeknek - fogalmazott az államfő.

"Nem vagyok globalista, a nemzetben hiszek, s ezt Európa védi meg"

Emmanuel Macron, aki rendszeresen hangoztatja, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter által kötött szövetség, és a Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) által támogatott európai modellt nem tartja követendőnek, az interjúban egy majdani centrista európai pártszövetség körvonalait rajzolta fel.

Hiszek a népek visszatérésében. Nem vagyok unionista vagy globalista. Hiszem, hogy minden népnek erős identitása van. Hiszek a nemzetünk történelmében és ambíciójában. Arról szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy ezt Európa védi meg. Szeretném az ultraliberális Európa lapját lezárni, ugyanakkor elkerülni a nacionalizmusok Európájának lapját is. Európa a legjobb védelmezőnk. De újra kell gondolni és át kell építeni

- hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök azt is elmondta, hogy az EP-választásoknak nem lesz semmilyen hatása a kormánya politikájára, s nem hasonlítható az amerikai időközi választásokhoz.

Folytatja a modernizációt Franciaországban

(A francia) államfő mandátuma ötéves. Az utolsó napig dolgozni fogok. Olyan parlamenti többségünk van, amely ezt lehetővé teszi - hívta fel a figyelmet. - Semmiképpen sem változtatok a politikán. Olyan átalakításokra köteleztem el magam, amelyet hazánk évtizedek óta elkerült a jobb- és baloldal közötti kis tiktak-játék miatt - tette hozzá Macron.

Folytatódnak a mélyreható átalakítások, a munkanélküliek biztosítási rendszerének reformja, az egészségügyi rendszer átalakítása, a szegénység elleni küzdelem, a közszféra és az energiaszektor reformja.

A köztársasági elnök "nehéz döntéseket" ígért a vallások megszervezésének terén is - utalva a franciaországi iszlám finanszírozási kérdéseire -, valamint a nyugdíjrendszereknek a következő hónapokban várható egységesítéséről.

Megadtam az irányt július 9-én a kongresszus előtt elmondott beszédemben. Egy tapodtat sem engedek belőle. A következő reformok ugyanannyira ambiciózusak lesznek, mint a tavalyiak - közölte az MTI szerint az interjúban Macron, aki hozzátette, hogy a népszerűségvesztése sem változtatott semmit a reformszándékain.

A kép forrása: AFP Photo/Ludovic Marin