Színt vallottak a britek: nem lesz több ösztönzés

A Bank of England nem tervezi a különleges intézkedéseinek meghosszabbítását illetve a 2012-ben lejáró likviditás-növelő program megújítását - közölte a jegybank ügyvezetője.
Pápai Csaba, 2010. szeptember 30. csütörtök, 17:57
Fotó:

Hiába számítottak rá, a brit pénzpiacon most mégsem számolhatnak újabb likviditásnövelő akcióval, miután a Bank of England csütörtökön közölte, nem kívánja megújítani különleges likviditásnövelő programját, amely 2012 év elején jár le - írta a Wall Street Journal.

Paul Fisher, a BoE piacokért felelős ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybankoknak hosszú távon nem szabad a pénzügyi szektor finanszírozójává válnia, így ugyanis különleges monetáris politikai eszközök egyszerű fiskális gyakorlattá degradálódnak, melynek során közpénzekből finanszíroznák a versenyszféra egy szegmensének működését.

A brit jegybankár szerint ugyan még évekbe telhet, mire rendszer hitelezési kapacitása újra eléri a pénzügyi válság előtti szintet, ám a folyamatos jegybanki likviditás-bővítő intézkedésekre nem építhető a pénzügyi folyamatok normalizálódása. A bankoknak a rendes piaci működés keretein belül kell megtalálniuk a megoldást - közölte Fisher.

A Bank of England likviditás-bővítő programja (Special Liquidity Scheme - SLS) háromnegyed éves lejáratú állampapírokhoz juttatta a pénzintézeteket, az hitelért cserébe pedig olyan eszközöket is elfogadott fedezetnek, amelyeket a nyílt piacon képtelenség lett volna értékesíteni. A legnagyobb brit pénzintézeteknek 2012 végéig - a program végén értékesített állampapírok lejártáig - mintegy 750-800 milliárd fontnyi jegybanki hitelt kell átütemezniük illetve visszafizetniük.

Tekintettel arra, hogy Fed korábban jelezte, kész az újabb stimulusra, s figyelembe véve, hogy a bankközi hitelezés gyakorlata még nem állt helyre, valamint hogy az angolszász pénzintézetek mérlege továbbra is hemzseg a piacképtelen eszközöktől, a szakértők egyöntetűen azt várták, hogy az újabb ösztönzési hullámban az amerikaiak mellett a britek és a japánok is részt vesznek majd. A várakozásokhoz képest nagy meglepetést okozott a BoE bejelentése, annak ellenére, hogy a brit jegybankárok korábban is síkra szálltak az SLS megújítása ellen.

A brit jegybank nem táplál illúziókat; Fisher jelezte, hogy szerinte a versenyszféra forráshoz jutásának költségei a jövőben emelkedni fognak, a hitelezési kedv nem tér majd vissza a válság előtti szintre.

HOZZÁSZÓLÁSOK