Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország augusztusban és szeptemberben összesen 421 megawatt (MW) napelemes termelőkapacitással lett gazdagabb, így még az is elképzelhető, hogy még az idén átlépik a 3 GW-os limitet - írta meg a PV Magazine.

A Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) lengyel hálózatüzemeltető a héten közölte, hogy az ország szeptember végén elérte a 2,68 GW beépített napenergia-kapacitást, mivel az év első 10 hónapjában több mint 1,3 GW plusz potenciált adtak át a hálózatra. Mindez onnan nézve is jelentős fejlődési tempó, hogy alig egy éve, 2019 szeptemberét 1 GW körüli értékkel zárták, miközben 2018 év végén pedig csupán 486 MW-tal rendelkeztek.

Az elképesztő tempó nem csak azért meglepő, mert az energetikai hírek Lengyelországgal kapcsolatosan többnyire a szénerőművekkel, vagy az utóbbi időben atomerőmű építési víziókkal van tele. Hanem azért is, mert a napelemes beruházások úgy felpörögtek, hogy az eredeti terveket már most drasztikusan felül kell írni.  Az Instytut Energetyki Odnawialnej (IEO - Megújuló Energia Intézet), mely eredetileg azt vizionálta, hogy a lengyel napelemes potenciál az idén év végére elérheti talán a 2,5 GW méretet, most felülírta a várakozásokat. Az új jelentésük szerint 2025-re az ország elérheti a 2030-ra kitűzött 7,8 GW napenergia-célkitűzését is.

Eközben Magyarországon

Noha a magyar napelemes boomot szokás 2016-17 fordulójára datálni - annak köszönhetően, hogy amikor az Európai Unió nyomására a megújuló energiatermelők támogatási rendszerét megváltoztatták, a szabályozási szürke zónában 2500 engedélykérelmet kapott az energiahivatal, melyből akár 2000 MW napelemes termelőerő megépülését is remélték. Az elmúlt három évben azonban ez olyannyira nem történt meg, hogy a nemzetközi statisztika szerint 2019 végére sem értük el az 1,3 GW termelőerőt.

Ebben jelentős részt képviseltek azok az egyenként 20 MW körüli beruházások, melyeket az MVM, a MET, a Mátrai Erőmű produkált, de a napelemes boom így sem volt elég jelentős ahhoz, hogy a később induló Lengyelország le ne lépje e versengésben Magyarországot. Pedig üzlet az állam számára jóval több is lehetne a napelemben - ezt bizonyítja az is, hogy az első, új elszámolás szerint kiírt tenderen 24-33 százalékos áresést sikerült elérni. Ennyivel a meghirdetett támogatási szint alatt - tehát: olcsóbban - vállalták kis-, és a nagyerőműves beruházók új termelőkapacitások 3 éven belüli felépítését.

Az eddigi tempónövelés igénye is állhat azonban az ITM azon szándéka mögött, hogy az új támogatási fordulóra (Metár-tender) megjelent felhívás szerint a kormány óriási naperőművek építését preferálná. Az egyelőre változatlan, hogy a kormány 2030-ra 6000 MW napelemes termelőerővel számol - ahogyan azt a januárban bemutatott energiastratégiájába beleírta.