"A brit referendumot követően az ECB szoros figyelemmel követi a pénzpiaci fejleményeket és állandó kapcsolatban van más központi bankokkal" - áll az ECB közleményében.

Az euróövezeti jegybank euróban és külföldi devizában is biztosítja a szükséges többletlikviditást, amennyiben erre szükség van, és biztosítja az ár- és pénzügyi stabilitást az euróövezetben - hangsúlyozza az eurózóna központi bankja, azután, hogy Mark Carney, a Bank of England kormányzója is hasonlóról biztosította a piacokat.

A referendum eredményének közzététele után a font 10 százalékkal, 31 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben és az euró árfolyama is jelentősen esett.

A People's Bank of China (PBoC), a kínai jegybank is közölte, megtette a szükséges előkészületeket a Brexit előtt, és folytatja a "prudens monetáris politikáját" - jelentette a Bloomberg.

Norvég jegybank is megszólalt már

A nap folyamán a norvég jegybank is próbálta csitítani a piacokat és bejelentette, hogy folyamatosan figyeli a likviditási helyzetet, az általa kidolgozott vészforgatókönyv alapján cselekszik és a fejleményeket szoros figyelemmel követi. A norvég központi bank 23,2 milliárd norvég korona (2,73 milliárd dollár) likviditást pumpált a bankrendszerébe pénteken a Reuters szerint a Brexit szavazatok győzelmét követően.

A norvég miniszterelnök emellett bejelentette: az ország kapcsolata az EU-val és az Európai Gazdasági Térséggel nem változik.

A norvég pénzügyminiszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy piaci turbulenciákra kell számítani a következő napokban, de a Brexit nem fogja a gazdasági növekedést lehúzni.

A japánok aggódnak

A japánok viszont aggódnak, miután a Brexit jelentősen érintheti a szigetország gazdaságát. Abe Shinzo miniszterelnök már ki is fejezte aggodalmát a britek kilépésének a globális devizapiacokra gyakorolt hatása miatt. Kijelentette, hogy a pénzügyminiszter és a japán jegybank szorosan együttműködve megteszik a szükséges lépéseket.

Közbelépett a svájci jegybank

A Reuters szerint a svájci jegybank elismerte, hogy interveniált a brit népszavazási eredmény ismertetése után, június 24-én. Az SNB közölte, hogy továbbra is figyelemmel követi az eseményeket és közbelép, ha szükséges. Péntek kora reggel a svájci frank az 1,20 frank/eurós árfolyamsapka elmozdítása óta a legnagyobb mértékű erősödést produkálta a közös európai pénzzel szemben, 1,0623 volt az alja az erősödésnek a korai londoni kereskedésben - írta a Bloomberg.

A fentiek mellett még az orosz és a dán központi bank biztosította a piacokat arról, hogy ura a helyzetnek és szorosan követi az eseményeket a Brexit után és elegendő eszközük van arra, hogy biztosítsák a fizetőeszközeik stabilitását.

Az olasz gazdasági miniszter kijelentette: a Brexitnek kis hatása lesz az ország gazdaságára.

A Fed még hátra van.