Szíria kész visszafogadni a hazatérő menekülteket

Szíria kész visszafogadni az önként hazatérő menekülteket - jelentette ki Valíd Muallem szír külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának szombati vitájában az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 29. szombat, 19:32
Fotó: AFP

A damaszkuszi vezetés ezt kiemelt feladatának tartja. "Örömmel fogadjuk az újjáépítésben azon államok segítségét, amelyek nem vettek részt a Szíria elleni agresszióban" - jelentette ki Muallem külügyminiszter az országában 2011 óta dúló polgárháborúra utalva.

"Nem hívjuk meg azokat az államokat, s nem is fogadjuk szívesen azoknak az országoknak a segítségét, amelyek feltételeket szabnak ehhez, vagy folytatják a terrorizmus támogatását" - hangsúlyozta a szíriai diplomácia vezetője. Mindemellett aláhúzta: a szíriai vezetés harca a szélsőségesekkel szemben majdnem véget ért.

Beszédében kiemelte azt is, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya felszabadítja Szíriát az ország területén illegálisan tartózkodó minden külföldi fegyveres alakulattól. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy amerikai, francia és török katonai kontingensek a szíriai kormány engedélye nélkül tartózkodnak az országban - írja az atv.hu az MTI-re hivatkozva.

A szíriai kormányerők Oroszország és Irán katonai támogatásával visszaszerezték az ellenőrzést a felkelőktől az ország jelentős része fölött. A háború eddig már több mint 400 ezer életet követelt, és szíriaiak milliói kényszerültek elhagyni otthonaikat a harcok elől.

A szíriai politikai rendezés előmozdítására létrehozandó genfi alkotmányozó bizottságról azt mondta, hogy nem tűrik el a testület tevékenységébe való külső beavatkozást.

Észak-Korea is üzent az USA-nak

A szíriai diplomatát követően Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter szólalt fel a világszervezet közgyűlése előtt. Ri Jongho annak a véleményének adott hangot, hogy a phenjani vezetéssel szemben elrendelt nemzetközi szankciók fenntartása csak tovább mélyíti a bizalmatlanságot az Egyesült Államokkal szemben.

"Az Egyesült Államokba vetett bizalom hiányában nem bízhatunk nemzetbiztonságunkban sem, és ilyen körülmények között semmiképpen sem fogjuk elsőként, s egyoldalúan lefegyverezni magunkat" - szögezte le az észak-koreai külügyminiszter az ország nukleáris arzenáljára utalva.

"Csak vágyálom, hogy a szankciók térdre kényszeríthetnek bennünket, olyanok részéről, akik nem ismernek bennünket. A büntetőintézkedések fenntartása pedig növeli bizalmatlanságunkat" - mondta Ri Jongho. Emlékeztetett, hogy Észak-Korea jó szándékának jelentős jelzéseként leállította a ballisztikusrakéta- és nukleáris teszteket, átlátható módon lebontja nukleáris kísérleti telepét, emellett ígéretet tett, hogy semmilyen körülmények között nem adja tovább atomfegyvereit és nukleáris technológiáját másoknak. Megjegyezte, eddig nem láttak megfelelő válaszlépéseket Washingtontól.

Képünk forrása: Youssef Karwashan/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK