Szíria: ilyenre se volt még példa

Hulusi Akar török, Valerij Geraszimov orosz és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök találkozott kedden a dél-törökországi Antalyában, hogy a térség biztonságát érintő kérdésekről értekezzen, különös tekintettel a szíriai és az iraki helyzetre - közölte a török haderő kedden.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 7. kedd, 11:27
Fotó: MTI/EPA

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint a három ország vezérkari főnöke első alkalommal ült össze a régiót sújtó konfliktussal kapcsolatosan. Az NTV úgy tudja, hogy a megbeszélésen a szíriai Manbídzs és Rakka város ügye is terítékre került - írja az MTI.

Hétfőn szíriai kormányerők vették át egy megállapodás értelmében a Washington támogatását élvező kurd-arab milíciák állásait az észak-szíriai Manbídzsnál a frontvonal egy szakaszán. Az egyezséget Oroszország közvetítésével kötötték. (Az orosz-amerikai kapcsolatok azért nem felhőtlenek.)

Március elején az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló szíriai kurd-arab erők bejelentették, hogy egyfajta elválasztó övezetet kialakítva hajlandók Manbídzstól nyugatra falvakat átengedni a kormánynak annak érdeekében, hogy elkerüljék az összecsapást Törökországgal. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg a kurd-arab erőket, ha nem vonulnak ki onnan a keletre folyó Eufrátesz mögé. Ezt ők nem akarják, de az összecsapást sem szívesen kockáztatnák meg a török hadsereggel vagy helyi fegyveres szövetségeseivel.

Binali Yildirim török kormányfő hétfőn bejelentette: Ankara nem tervez katonai műveletet Manbídzs ellen, anélkül hogy erről egyeztetne Oroszországgal és az Egyesült Államokkal. Ilyen koordináció nélkül "nem lenne sok eredménye ennek, és a dolgok még bonyolultabbá válnának" - jelezte. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy katonai szinten folynak a tárgyalások.

Emellett Ankara és Washington közösen tervezi az Iszlám Állam szíriai fellegvárának, Rakkának az ostromát.

Az Egyesült Államok az egyik leghatékonyabb szövetségesének tekinti a szíriai kurd fegyvereseket az IÁ-val szemben és azt szeretné, ha a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia csatlakozna a hadművelethez. Törökország ugyanakkor terrorszervezetként tartja nyilván az YPG-t és attól tart, hogy a határ szíriai oldalán megerősödő kurdok a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK