Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peszkov Sean Spicer fehér házi szóvivő nyilatkozatára válaszolt, amely szerint az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy a szíriai kormány valószínűsíthetően újabb vegyifegyver-támadást készít elő, s ha ezt megteszi, azért mind Bassár el-Aszad elnök, mind a szíriai hadsereg "nagy árat fizet majd".

Az orosz szóvivő szerint Moszkvában nem tudják, hogy mi szolgálhatott a washingtoni figyelmeztetés alapjául. Kategorikus egyet nem értésének adott hangot az "újabb támadás" kifejezés használatával kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy az előző hasonló incidens pártatlan nemzetközi kivizsgálása az orosz követelés ellenére elmaradt. Úgy vélte, a szíriai hadsereg emiatt nem tehető felelőssé a korábbi vegyifegyver-incidensért.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország "teljes mértékben tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja a mérgező vegyi anyagok bevetését".

A Kreml sajnálkozását fejezte ki a szóvivő amiatt, hogy még nincsenek konkrét tervek Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök július eleji hamburgi "teljes formátumú" különtalálkozójával kapcsolatban. A két vezetőnek az északnémet nagyvárosban tartandó G20-csúcson lenne lehetősége az első személyes kapcsolatfelvételre. Hozzátette, hogy ha lesz erre lehetőség, Putyin feltétlenül élni fog vele.

Peszkov szerint nem korrekt azt feltételezni, hogy Washington a világpolitikai "súlycsoportbeli" különbség miatt húzódozik a találkozótól. Rámutatott, hogy Putyin amellett, hogy az oroszok túlnyomó többségének támogatását élvezi, a világ legbefolyásosabb politikusai közé tartozik.

Barát, vagy ellenség?

A TASZSZ orosz hírügynökség kedden, az amerikai kormány egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva azt jelentette, hogy lesz Trump-Putyin találkozó Hamburgban, igaz, erről és az eszmecsere formájáról még nem született meg a végleges döntés. A washingtoni informátor szerint az amerikai elnök megkezdte a felkészülést a tárgyalásra.

A Kreml szóvivője Moszkva egyet nem értését tolmácsolta azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron Kijevben az ukrajnai konfliktus ügyében "agresszornak" minősítette Oroszországot. Hozzátette, hogy az orosz fél "türelmesen folytatja a dolgok valódi állásának és saját álláspontjának magyarázatát".

Megismételte, hogy a úgynevezett normandiai formátum - Oroszország, Ukrajna Németország, Franciaország - "az egyetlen és alternatíva nélküli platform az Ukrajnán belüli konfliktus rendezésére".