Szíriai konfliktus: Hollande folytatná a párbeszédet Oroszországgal

A súlyos nézetkülönbségek ellenére folytatni kell a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai helyzet rendezése érdekében, de kizárólag az "őszinte és határozott" párbeszédnek van értelme - jelentette ki Francois Hollande francia államfő az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén kedden Strasbourgban.
MTI, 2016. október 11. kedd, 20:17
Fotó: Napi.hu

Franciaországnak komoly nézeteltérései vannak Szíria ügyében Oroszországgal - hangsúlyozta Hollande, aki szerint az orosz fél azzal, hogy a hétvégén vétót emelt az ENSZ Biztonsági Tanácsában benyújtott francia javaslat ellen, megakadályozta a légicsapások azonnal beszüntetését a szíriai Aleppónál és a fegyvernyugvást az egész országban.

"Bármikor kész vagyok találkozni Vlagyimir Putyinnal a béke előmozdításának céljából" - közölte a francia elnök nem sokkal azután, hogy orosz kollégája lemondta a jövő hétre tervezett párizsi látogatását. Hollande arról számolt be, hogy tudatta Putyinnal, ha Párizsba látogat, akkor kész vele Szíriáról tárgyalni, más programban viszont nem akar részt venni vele, mire az orosz államfő inkább elhalasztotta az utat.

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK