A tárca hangsúlyozta, hogy Ankara megelégedettséggel fogadja a nyugati országok fellépését. Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás "az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa".

A török külügyminisztérium leszögezte: nyilvántartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit.

A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket - nyomatékosította a török külügyi tárca.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szombaton szintén írásos nyilatkozatban reagált az Egyesült Államok és szövetségesei közbelépésére. A "kegyetlen" dúmai vegyi támadás felelőseinek "meg kell fizetniük" tettükért - írta.

Kalin ugyanakkor rámutatott: "a vegyi fegyverek jelentette fenyegetés nem változtat azon a tényen, hogy Szíriában emberek százezreivel hagyományos fegyverek végeztek." Kiemelte: a vegyi fegyverek megsemmisítése önmagában nem hoz stabilitást a régióba. A szíriai "mészárlások" megelőzésének a záloga a konfliktus politikai rendezésének mihamarabbi biztosítása - szögezte le.

Mahir Ünal, a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője szombaton a CNN Türk török hírtelevíziónak adott interjújában közölte, hogy Ankara előzetesen értesült az amerikai vezetésű koalíció várható szíriai légicsapásairól. Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban.

Az amerikai-francia-brit koalíció a múlt heti dúmai támadásra válaszul szombatra virradó éjjel a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei ellen hajtott végre precíziós légicsapásokat.

Képünk forrása: AFP photo/HO/Szíriai kormány, a központi katonai média által kiadott kép