Szíriai menekültek: Obama vétóval fenyeget az új törvény miatt

Vétót helyezett kilátásba Barack Obama amerikai elnök azzal a törvénytervezettel kapcsolatban, amely a Szíriából és az Irakból érkező menekültek fokozottabb átvilágítását célozza - közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.
MTI, 2015. november 19. csütörtök, 10:09
Fotó: MTI/EPA

Az elnöki hivatal szerint a törvénytervezet, "tarthatatlan", mert ahelyett, hogy fokozná az amerikaiak biztonságát, csak jelentősen hátráltatná a menekültbefogadási programot, amely pedig mind a humanitárius, mind a nemzetbiztonsági szempontoknak eleget tesz.

Republikánus törvényhozók, akik a pénteki párizsi terrortámadásokra kívántak reagálni, középutas megoldásként jellemezték az átvilágítást szigorító törvénytervezetet. A készülő jogszabály ugyanakkor nem tesz eleget néhány, a konzervatív ellenzéki párt némely elnökjelölt-aspiránsa által is megfogalmazott követelésnek, miszerint a menekülteket vallási kikérdezésnek is alá kellene vetni, vagy le kellene állítani a menekült-betelepítési programot.

A szövetségi kongresszus felsőházában Dianne Feinstein demokrata és Jeff Flake republikánus szenátor olyan törvénytervezetet kíván benyújtani, amelynek értelmében minden olyan személy ügyében korlátoznák a vízumkiadást, aki az elmúlt év során Irakban vagy Szíriában élt. A tervezett jogszabály azt is előírná, hogy a belbiztonsági miniszter, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója és a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) egyaránt szavatolja, hogy a vizsgált menekültek nem képeznek nemzetbiztonsági kockázatot.
A szíriai polgárháború kitörése óta eltelt több mint négy év során legfeljebb 2200 menekültet fogadtak be az Egyesült Államokban, s átvilágításuk akár három évig is eltarthatott.

A folyó költségvetési évben az Obama-kormány 10 ezer szíriai menedékkérőt kíván betelepíteni. Szakértők szerint a szenátus várhatóan a hálaadás napjáig (november 26-ig) nem szavaz majd az ügyben. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke a hét elején bejelentette, hogy a szövetségi törvényhozás alsóháza csütörtökön egy törvénytervezetről fog szavazni, amelynek értelemében felfüggesztenék a szíriai menekültek befogadását mindaddig, amíg az illetékes hatóságok megállapítják, hogy az alkalmazott átvilágítási rendszer képes-e kiszűrni közülük a terroristákat.

A párizsi terrortámadások nyomán 31 amerikai szövetségi tagállam kormányzója foglalt állást a szíriai migránsok államukba történő betelepítése ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK