Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első félévben 13 ezer munkavállaló érkezett az EU-n kívülrőlt. Erdélyben egyelőre még kuriózumszámba mennek az egzotikus országokból érkező munkavállalók, azonban valószínűleg ez már nem sokáig lesz így - írta a Maszol. Idén minden eddiginél nagyobb számban érkezhetnek dolgozók nem Európai Uniós országokból, egy kormányrendelet-tervezet ugyanis 20 ezerről 30 ezerre növelné a nekik kibocsátható munkavállalási engedélyek számát.

Az év első hat hónapjában közel 13 ezer EU-n kívüli személy kapott engedélyt romániai munkavégzésre, ami óriási növekedés a tavalyi évhez képest, amikor összesen 11 ezren érkeztek. A bevándorlási hivatal (IGI) adatai szerint tavaly Vietnámból, Törökországból és Nepálból jöttek a legtöbben, idén pedig Vietnámból (3055 fő), a Moldvai Köztársaságból (1437) és Nepálból (1347).

Romániában jelenleg 25 ezernél több EU-s állampolgársággal nem rendelkező vendégmunkás dolgozik. Európai Unión kívüli munkavállaló alkalmazása 1000-2000 euróba kerül a munkáltatónak, mely összeg magába foglalja a repülőjegy és az orvosi vizsgálat árát, illetve a különféle illetékeket. A munkavállalási engedély megszerzése négy-hat hónapos procedúra. Jelenleg a vendégmunkások kötelezően csak a minimálbért kell hogy kapják, ám a munkáltató általában szállást és étkeztetést is biztosít nekik.