Finnország meg fogja adni hozzájárulását, hogy Portugália kedvezményes hitelt kapjon az európai stabilitási alapból (EFSF), de tárgyalásokat kezd az ország magánhitelezőivel arról, hogy nem szállnak ki befektetéseikből addig, amíg Lisszabon vissza nem fizeti a kedvezményes hitelt - jelentette be Jyrki Katainen ügyvezető pénzügyminiszter. Helsinki ezenfelül garanciát kér arra, hogy a segélycsomagot összeadó donor országok előbb pénzükhöz jutnak, mint a magán-kötvénytulajdonosok. További feltételnek szabják azt is, a portugál kölcsönt követően minden további kedvezményes hitelt csak akkor támogatnak, ha az azt felvevő ország fedezetet ad visszafizetés garantálására.

A feltételrendszer politikailag ésszerű, kedvező a kölcsönt nyújtó államok nézőpontjából, ugyanakkor a magánhitelezők burkolt bevonását jelenti a terhek vállalásába, hiszen ezek elfogadásával hátrább csúsznak a pénzük visszafizetésére váró hitelezők sorában - értékelte a finn követeléseket a Bloombergnek nyilatkozva Sassan Ghahramani, az SGH Macro Advisors pénzügyi tanácsadó cég szakértője.

A finn pártok vállalták, hogy bármilyen koalíció is alakul a hét végét követően, az ismertetett feltételek elfogadása esetén támogatja Portugália megsegítését. A kormány feje várhatóan Katainen lesz, hiszen a választások nyomán az ő pártja lett a legnagyobb politikai erő a finn parlamentben, a koalícióban részt vehetnek a szociáldemokraták, akik a második legtöbb szavazatot kapták. Az elfogadott feltételek erősen emlékeztetnek az utóbbiak korábbi követeléseire. Az euroszkeptikus Igaz Finnek párt viszont nem vesz részt a jövendő kormányban.