A Skopje 2014 kormányprogram keretében lerakták az alapkövét annak az óriáskeréknek, amely egy a macedón főváros közepén folyó Vardán épített gyalogoshíd fölé magasodva 30 utasszállító kabinból nyújt öt év múlva nagyszerű kilátást 300 utasnak. A London Eye mintáját követő kerék átmérője 57 méter, a híddal együtt az építmény magassága eléri a 73 métert - számolt be róla a BIRN.

A beruházásra eredetileg 12 millió eurót szántak, de a tendert megnyerő hazai Beton építőipari vállalat legolcsóbb ajánlata is 18,3 millió euró volt. A projekt bírálói szerint a város, amelynek teljes évi költségvetése 70 millió euró, nem engedhet meg magának ekkora luxuskiadást, míg a szakemberek elsősorban azért támadják, mert szerintük vidámpark-jelleget fog adni a főváros központjának.

A nemzeti büszkeség feltámasztását szolgáló program neoklasszicista felfogásban alkotná újjá Skopjét, állítólag ez a stílus jellemezné az óriáskereket is, bármilyen nehéz is ezt elképzelni. A főváros újjáépítésének költségét kezdetben 80 millió euróra becsülték, de az ellenzék szerint már 560 milliónál tartanak.